Медики привласнили понад 74 млн грн з бюджету – поліція викрила схему

Читать на русском
Поліція викрила схему привласнення бюджетних коштів: медики надавали фіктивні медичні послуги вигаданим пацієнтам.

Протягом 2022 року українські медики через програму медичних гарантій Міністерства охорони здоров'я привласнили 74 млн грн, надаючи фіктивні послуги неіснуючим пацієнтам.

Про це повідомили у Департаменті стратегічних розслідувань Національної поліції.

Вже два роки в Україні діє система медичних гарантій. Відповідно до неї заклади охорони здоровʼя отримують державне фінансування за надані пацієнтам послуги.

Так, поліція викрила схему привласнення бюджетних коштів: медики «лікували» вигаданих пацієнтів.

«Лікарі вносили дані людей або неіснуючих осіб до електронної системи охорони здоровʼя, нібито вони записалися і відвідали лікаря. Після чого медики отримували кошти за «прийом» пацієнтів за програмою медичних гарантій. Також лікарі брали гроші з пацієнтів, зокрема, під виглядом благодійних внесків за медичні послуги, які проплачені державою», – розповідає очільник Департаменту Андрій Рубель.

На одній лише Буковині головний лікар і працівники приватного медичного центру змогли поцупити 8 млн бюджетних коштів. А працівники протитуберкульозного диспансеру на Дніпропетровщині у такий спосіб привласнили 66,8 млн грн, розповів Рубель.

Також він зазначив, що минулого року про підозру повідомили 60 медпрацівникам. До суду було направлено 53 кримінальних провадження.

Нагадаємо, у МОЗ розповіли, як змінилися зарплати лікарів від початку війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: