У YASNO розповіли про ситуацію з електроенергією в Україні

Читать на русском
На цей час є істотний дефіцит генерації, оскільки багато потужностей отримали пошкодження в результаті російських терактів
Ілюстративне фотоdepositphotos.com

Ситуація з електрикою в Україні все ще залишається досить складною. Зараз обмеження, які введені для споживачів - це єдина можливість не погіршити ситуацію.

Про це написав генеральний директор енергетичної компанії YASNO Сергій Коваленко в Facebook.

Так, у Києві світло-сірі зони графіків тепер теж означають відключення. Проблема в дефіциті електроенергії, 16 січня вдалося збалансувати споживання на межі графіка.

Кудрицький: Російські енергетики допомагали терористам бити по енергетиці УкраїниРосійські інженери відмінно знають українську енергосистему - до вторгнення окупантів вона була підключена до мереж рф і Білорусі

«Сьогодні на Київ було 974 МВТ з необхідних 1600. Йшли на межі графіка, відключали у всіх сірих зонах. Ситуація продовжує бути складною й обмеження зараз - це єдина можливість не зробити все ще гірше» - написав він.

За його словами, зараз є значний дефіцит генерації. На початку 2022 року атомні електростанції становили 55% генерації, ТЕС і ТЕЦ - 29%, гідроелектростанції - 7%, відновлювальні джерела (сонячні, вітрові та інші електростанції) - 9%. АЕС - найпотужніше, але й найменш гнучке джерело постачань електрики. До того ж ЗАЕС окупована російськими терористами й поки що цю дірку закривати нічим.

ТЕС, чия генерація використовується для швидкого балансування, отримали численні пошкодження в результаті російських терактів. Тому зараз намагаються використовувати для цих цілей гідроелектростанції.

«Тобто, коли говоримо, що ситуація вкрай нестандартна, так і є. Енергосистема по всій Україні єдина. Це означає, що якщо, припустимо, не працює кілька блоків електростанції на заході країни, то обмеження стосуватимуться і Львівщини, і Одещини, і Черкащини. І світло-сірі зони графіка зараз найшвидше означають відключення. Всі сили енергетиків зараз спрямовані на відновлення. Ремонти тривають. Тому слід бути терплячими» - зазначив Коваленко.

Після чергового терористичного акту росіян проти української енергосистеми, який стався 14 січня, її керованість і цілісність збережені, проте існує значний дефіцит енергії.

Тому тривалість відключень світла для населення стають більш тривалими, оскільки систему доводиться підтримувати в працездатному вигляді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: