Захід почав надавати Україні танки та інше важке озброєння, побоюючись весняного наступу росії – NYT

Читать на русском
Захід готує українську армію до можливого весняного наступу росії. Цим можна пояснити передачу озброєння, у якому раніше відмовляли.
The New York Times

Останні кілька тижнів Захід почав надавати Україні озброєння, в якому раніше відмовляв, зокрема танки. Ймовірно, офіційні особи бачать гостру необхідність змінити баланс сил у зв'язку з очікуваним російським наступом навесні.

Про це пише The New York Times.

За останні кілька тижнів руйнувався один бар'єр за іншим, зазначають журналісти: це почалося з обіцянки надати Україні системи Patriot і ймовірно закінчиться наданням сучасних західних танків.

Раніше головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний говорив, що для повного оволодіння ініціативою на полі болю українській армії потрібно близько 300 важких танків західного зразка та близько 600 одиниць іншої бронетехніки.

«Все, крім…»: яку військову допомогу досі відмовляється надавати Україні ЗахідСоюзники все ще відмовляються надавати Україні західні танки та винищувачі, а також інше озброєння. Докладніше – на інфографіці.

Союзники НАТО раніше передали Україні свої радянські танки. Але більша їх частина, пише видання, знищена чи пошкоджена місяцями боїв.

Захід після початку повномасштабної війни опирається передачі частини своєї найпотужнішої зброї Україні, побоюючись, що це призведе до прямого конфлікту між НАТО та росією. Але, як пише видання, бачачи рішучість України чинити опір, відсутність перспектив мирних переговорів і тупикову ситуацію на полі бою, союзники почали поступатися.

Однак передача деяких видів озброєння все ще не розглядається, у тому числі винищувачі та ракети більшої дальності, які можуть вразити окупований Крим та рф. Також адміністрація Байдена притримує танки M1 Abrams.

За словами високопоставленого західного військового представника, зміна балансу сил на сході України необхідна для виходу війни з глухого кута – відправка достатньої кількості сучасних західних бойових танків та інших бойових машин може допомогти. Він зазначив, що без танків Україна навряд чи зможе відвоювати значні території.

Нагадаємо, 11 січня Анджей Дуда заявив, що Польща в рамках міжнародної коаліції передасть Україні роту танків Leopard.

Зі ЗМІ стало відомо, що Велика Британія планує надати Україні танки Challenger 2.

Франція передає Україні легкі бойові танки AMX 10-RC. Німеччина поки що не збирається відправляти танки Leopard-2 в Україну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: