Пережити блекаут: як підготуватися і що купити

Читать на русском

Російські війська вже місяць тероризують енергетичну інфраструктуру України ракетними ударами. Остання атака 23 листопада призвела до повного знеструмлення 11 областей. Якими будуть наслідки інших можливих ударів, складно передбачити, але сценарій з блекаутом влада не виключає. Українцям рекомендують запасатися всім необхідним – водою, харчами, ліхтариками, теплим одягом – а також розглянути можливість переїзду за місто на випадок тривалого відключення електрики. Чим запастися на випадок блекауту – на інфографіці «Слово і діло».

Їжа та одяг

Заздалегідь потрібно запасти теплим одягом та купити термобілизну. Коли холодно, краще надягати кілька шарів одягу, а під низ термобілизну.

Питної води потрібно мати запас на три-чотири дні з розрахунку три літри на людину на день. Запас продуктів потрібно робити з огляду на те, щоб вони не зіпсувалися без холодильника, насамперед це:

  • м'ясні та рибні консерви (не домашнього приготування);

  • сублімовані продукти – каші, супи та готові страви, які достатньо залити невеликою кількістю окропу;

  • сухарі, хлібці, печиво, шоколад, батончики, згущене молоко;

  • горіхи та сухофрукти.

Щодо продуктів, які залишилися в холодильнику: їх можна винести на балкон, якщо температура повітря близько нуля або нижче. Те, що швидко псується, варто з'їсти в першу чергу, продукти, у чиїй свіжості сумніваєтеся, краще викинути.

Гігієна

Запас води потрібно зробити також для гігієнічних процедур із розрахунку 12 літрів на людину на добу.

На випадок відключення води та світла можна купити вологі серветки, сухий шампунь та «сухий душ» (у комплект входить спеціальна губка, просочена гелем, а також рушник. Для використання потрібно лише 50 мл води).

Дорожче буде коштувати портативний душ – ємність, яку потрібно наповнити водою та закріпити у ванній.

У багатоквартирному будинку через блекаут може не працювати каналізація. Фахівці радять використовувати пакети для сміття, в які можна налити трохи води із содою, щоб нейтралізувати запах (або покласти трохи наповнювача для котячого туалету).

Тепло та світло

Ліхтарики та свічка, напевно, зараз є в запасі кожного українця. Зручніший, але й варіант дорожчий, кемпінгові ліхтарі, портативні лами.

Якщо ще цього не зробили, обов'язково потрібно купити батарейки та павербанки. Як альтернативні джерела енергії можна також використовувати акумулятори, зарядні станції та генератори.

Їжу зручно готувати на туристичній газовій плиті зі змінними балонами. Одного балона вистачає загалом на годину користування.

У разі блекауту не буде опалення. Щоб зберегти тепло у квартирі, краще зібратися всім в одній кімнаті, заклеїти щілини у вікнах, стіни можна утеплити килимами. Заздалегідь можна запастися зимовими спальниками, хімічними грілками або термоковдрою.

Для лікування

Ліки, які потрібно регулярно приймати, краще закупити із запасом на кілька місяців.

Також потрібно зробити запас батарейок для медичних гаджетів. Придбати запасні окуляри чи лінзи, якщо ви ними користуєтеся.

Про всяк випадок, рекомендує МОЗ, варто дізнатися адресу найближчої лікарні та записати її. Ви можете завантажити офлайн карту, щоб знайти як дістатися.

Нагадаємо, як заявили в «Укренерго», у країні після російських ракетних ударів практично не залишилося великих теплових та гідроелектростанцій, які б не отримали пошкоджень.

Що чекає на українців у разі блекауту, розповів керівник компанії Володимир Кудрицький.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: