НАТО розглядає надання Україні винищувачів МіГ-29 або навіть F-16 – Ставрідіс

Читать на русском
Ексголовнокомандувач об'єднаних сил НАТО в Європі повідомив, що члени Альянсу переглядають ідею, від якої відмовилися в перші дні війни – передати Україні винищувачі.

Лідери країн НАТО переглядають ідею, від якої відмовилися в перші дні повномасштабної війни – надати Україні винищувачі МіГ-29 радянських часів (поляки запропонували передати їх українцям) або навіть надлишки американських F-16.

Про це у колонці для Bloomberg повідомив відставний адмірал ВМС США, колишній головнокомандувач об'єднаних сил НАТО в Європі Джеймс Ставрідіс.

Ставрідіс також припускає, що Захід передасть Україні більше високотехнологічних ракетних комплексів, таких як «Залізний купол» або ЗРК Patriot.

У своїй колонці колишній командувач констатує, що поки обидві сторони готуються до зимової війни, фактично виникають два окремі конфлікти: один на землі, інший у повітрі.

«Все, крім…»: яку військову допомогу досі відмовляється надавати Україні ЗахідСоюзники все ще відмовляються надавати Україні західні танки та винищувачі, а також інше озброєння. Докладніше – на інфографіці.

Нинішня погода призведе до скорочення операцій: і росії, і Україні потрібно відпочивати та зміцнювати свої війська, а також ремонтувати техніку. Росія також намагатиметься заповнити дірки у своїх передових позиціях, які виникли через низьку мотивацію та невдалу мобілізацію.

Ставрідіс також зазначає, що Україна матиме серйозну перевагу у постачанні озброєння: Захід надасть не лише високотехнологічну зброю, а й гармати, міномети, боєприпаси, паливо, вантажівки, прилади нічного бачення, зимове спорядження, обладнання для зв'язку.

Однак у повітряній війні перевага за росіянами. Екскомандувач силами НАТО нагадує, що ВПС росії мають значний бойовий досвід у Сирії, де вони стирали міста в пил килимовими бомбардуваннями.

Схожу стратегію володимир путін схоже, схильний спробувати повторити в Україні, зазначив Ставрідіс – зруйнувати українську енергосистему та систему водопостачання, щоб зламати моральний дух населення та буквально заморозити його.

«При сухопутній війні на користь України та жорстокій повітряній війні на користь росії найкращим варіантом для Заходу буде значно збільшити свою допомогу Україні у повітрі. Надання українцям додаткових інструментів для закриття власного неба може стати ключем до того, щоб змусити росіян зрештою розпочати переговори, можливо, вже напровесні, враховуючи успіх, якого Зеленський та його військові досягли на місцях», – заявив Ставрідіс.

Нагадаємо, міністр оборони України Олексій Резніков упевнений, що Київ зрештою отримає західні танки та винищувачі.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, яку військову допомогу досі відмовляється надавати Україні Захід.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: