Резолюція про виплату репарацій росією: у Мін'юсті озвучили наступні кроки

Читать на русском
Після ухвалення резолюції в ООН наступними кроками щодо виплати репарацій росією будуть створення реєстру збитків, завданих Україні, та розробка міжнародного договору.

Після ухвалення Генасамблеєю ООН резолюції щодо створення механізму компенсації збитків Україні росією наступними кроками будуть створення міжнародного реєстру збитків та розробка міжнародного договору. У договорі буде прописано умови створення компенсаційного механізму для виплат усім постраждалим.

Про це в інтерв'ю Forbes розповіла заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра.

«Механізм виплати репарацій буде затверджений міжнародним договором, який Україна розробить разом з країнами, які підтримали резолюцію. Угода передбачатиме як можливість добровільної виплати росією повних репарацій, так і стягнення їх без згоди країни-агресора», – сказала Мудра.

«Клуб підтримки» росії: які країни Генасамблеї ООН голосують проти проукраїнських резолюційЯкі країни Генеральної асамблеї ООН голосують проти резолюцій, які засуджують дії росії в Україні – на інфографіці. Крім самої рф, постійно це роблять Білорусь, Північна Корея, Сирія.

Обговорити деталі міжнародного договору Україна планує на дипломатичній конференції на початку 2023-го. Сам документ буде створено упродовж наступного року. «В договорі будуть чітко прописані критерії заявників на компенсацію (окремо для громадян, бізнесу, муніципалітетів) та прозорий механізм виплат. Далі – підписання договору та ратифікація країнами учасниками відповідно до національного законодавства», – розповіла чиновниця.

Ще один крок – створення міжнародного реєстру збитків, в якому буде зібрано інформацію про збитки, завдані українським громадянам (у тому числі це злочини сексуального характеру), бізнесу, інфраструктурі країни, екології, муніципалітетам та державі в цілому.

«Реєстр має зʼявитися протягом пів року. Ми розуміємо, що потрібно діяти швидко, бо нові руйнування відбуваються щоденно і частина доказової бази може бути втрачена. Процес збору інформації про збитки вже розпочато українським урядом на базі порталу «Дія». Зараз ми ведемо перемовини з Мінцифрою, щоб ця інформація була оперативно передана до міжнародного реєстру, коли він буде створений», – розповіла заступниця міністра.

Також належить створити компенсаційний фонд, до якого надходитимуть кошти. «Тут ще немає цілісного концепту, багато залежатиме від бачення міжнародних партнерів, оскільки заморожені активи перебувають у їхній юрисдикції», – зазначила вона.

Компенсаційний фонд наповнюватиметься насамперед за рахунок російських суверенних активів. Інші джерела компенсації – активи російських державних компаній та заморожені активи юридичних та фізичних осіб.

Нагадаємо, 14 листопада Генасамблея ООН ухвалила проєкт резолюції щодо створення механізму компенсації Україні збитків, завданих внаслідок повномасштабного вторгнення росії.

У росії заявили, що це «агонія ООН» як головного міжнародного інституту з примирення.

«Слово і діло» раніше детально розбиралося, що таке репарації та як змусити росію їх виплатити.

З інфографіки також можна дізнатися про попередні оцінки вартості післявоєнного відновлення України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: