Росія заплатить за все: що таке репарації та чому важливо змусити рф їх виплатити

Читать на русском
Про те, що таке репарації та чому для України так важливо змусити росію заплатити абсолютно За весь збиток від війни – в матеріалі Слово і Діло
Ілюстративне фотоslovoidilo.ua

Україна вже зазнала катастрофічних збитків від повномасштабного вторгнення рф. Вони обчислюються сотнями мільярдів доларів – так, на початку вересня Кабінет міністрів України, Європейська комісія та Світовий банк у спільному звіті оцінювали їх у 350 млрд доларів.

Очевидно, що після терористичних атак рф на інфраструктуру та подальших терактів агресора цифра зросте ще більше. Спробуємо розібратися, як можна змусити рф заплатити за всі збитки та чому це настільки важливо.

Яких збитків зазнала Україна від війни?

Прямі збитки України, згідно з даними KSE Institute, на кінець літа склали 127 мільярдів доларів. Водночас український уряд разом зі Світовим банком і Єврокомісією озвучив збитки в 350 млрд доларів.

Згідно зі звітом KSE, окупанти пошкодили або зруйнували:

  • понад 135 тисяч житлових будинків;
  • 1270 шкіл;
  • 786 дитячих садків;
  • 775 об'єктів культури;
  • 80 релігійних споруд;
  • 149 закладів туризму;
  • 153 спортивних об'єкти;
  • 2910 торгових точок;
  • 19 аеропортів та цивільних аеродромів;
  • 110 залізничних вокзалів і станцій;
  • 315 мостів та мостових переходів державного, місцевого або комунального значення;
  • 10 ТЕЦ та 322 котельні.

Непрямий збиток від війни, тобто, збитки, яких зазнали державний та приватний бізнес, недоотримані державним бюджетом доходи, також обчислюються сотнями мільярдів доларів. Загальний прямий та непрямий збиток від вторгнення рф вже наближається до трильйона доларів.

Що таке репарації?

Репарації – в нашому випадку, це компенсаційна виплата держави-агресора за шкоду, завдану агресією проти іншої держави або держав. Встановлюється мирним договором по завершенню війни або іншими міжнародними актами. Обсяг і характер репарацій повинні визначатися відповідно до завданого матеріального збитку.

Простіше кажучи, репарації – це виплати росії на користь України після закінчення війни. Повне відшкодування збитку, який окупанти завдали нашій країні своїм вторгненням.

Вперше у світовій історії репарації почала виплачувати Веймарська Німеччина після закінчення Першої світової війни, оскільки Другий Рейх, правонаступником якого вона була, розв'язав агресивну війну і програв її.

Яка різниця між репарацією та контрибуцією?

Репарації - це виплати від держави-агресора державі-жертві, в тому випадку, коли агресор програв війну. Тоді як контрибуція – це тягар, накладений агресором на переможеного в агресивній війні.

Не варто плутати ці два поняття; Україна – не агресор, а жертва збройної агресії, тому не може йти мови про контрибуцію, тільки про репарації.

Чи може рф ухилитися від виплати репарацій?

Саме зараз росія і намагається це робити. Вона має намір, діючи за допомогою шантажу і погроз, нав'язати Україні та її союзникам переговори на власних умовах, які, природно, не передбачають виплати репарацій.

Втім, чим довше рф затягуватиме переговори про репарації – тим гірше буде для неї. Україна обов'язково пред'явить росії рахунок після перемоги, і рф буде так чи інакше змушена його оплачувати.

Чи є приклади виплати репарацій агресором? А успішні приклади?

Як вже було сказано, вперше репарації почала виплачувати Німеччина після поразки в Першій світовій війні. Після поразки у Другій світовій війні на неї були накладені додаткові репарації – при тому, що вона не доплатила попередні виплати, які були повністю припинені при Гітлері.

Репарації за Першу світову Німеччина закінчила виплачувати на початку 2000-х років, тобто через більш ніж 90 років після закінчення війни – з урахуванням того, що частина репарацій була списана в період з 1924 по 1934 роки. Репарації за Другу світову війну здебільшого були списані обом частинам Німеччини – що ФРН, що НДР в 1950-х роках.

Однак один з німецьких союзників у Другій світовій війні, на яких також були накладені виплати, виплатив репарації повністю – Фінляндія. Тобто, приклади успішної та повної виплати репарацій все ж таки існують.

Чи можна конфіскувати російські активи в рахунок репарацій? Чим можна взяти репарації, якщо в агресора немає нічого цінного?

Україна вже пропонувала союзникам конфіскувати російські активи, заморожені за кордоном на початку війни. Загальна сума російських резервів, які були заморожені в банках різних країн, становить понад 300 млрд доларів США. Ці гроші могли б непогано допомогти Україні в процесі її відновлення.

Також значні суми становлять активи російських олігархів, які заморожені в іноземних банках. Всі ці гроші можуть допомогти Україні в її відновленні після війни.

Terrorussia: Головне, що треба знати про росію та статус країни-спонсора тероризмуГоловне про те, чому росія - країна-терорист, чому потрібно визнати її спонсором тероризму та як це вплине на становище рф на світовій арені

Єдина проблема – деякі західні партнери поки що відмовляються підтримувати конфіскацію активів рф на користь України, апелюючи до нібито недоторканності приватної власності та тому, що російське державне майно за кордоном має імунітет від конфіскації. Україна працює над тим, щоб схилити таких тих, хто вагається на свій бік і конфіскувати будь-які російські активи, до яких дотягнеться.

Якщо після перемоги України рф виявиться злиденною, і не зможе виплачувати репарації, можна творчо переосмислити досвід взяття репарацій з Німеччини після кінця Другої світової. Так, СРСР розграбував окуповану ним частину Німеччини зверху донизу – вивозилося обладнання підприємств, техніка, худоба, культурні цінності, навіть особисті речі жителів Німеччини. Аналогічним чином робили західні союзники. Крім того, США, Британія, Франція і Радянський Союз також забрали чимало німецьких технологій та німецьких фахівців.

Україна може вчинити з росією точно так само. Зрештою, можна частково взяти репарації з рф технологіями, обладнанням, запасами, озброєнням, у тому числі тактичним ядерним, яке коштує чималих грошей та забезпечить Україні безпеку від спроби російського реваншу.

Чому репарації так важливі для України?

Враховуючи величезні суми збитків, які російське вторгнення завдало Україні, репарації допоможуть відновленню України. Самостійно економіка України не впорається з таким відновленням в короткі терміни, та й довгі – теж. Зараз країна намагається робити багато своїми силами, зокрема, залучає до відновлення безробітних, виділяє невеликі суми на ремонт найважливіших об'єктів інфраструктури в постраждалих областях. Проте, бюджет, який зазнав величезних втрат і недоотримав чимало грошей, вже тріщить по швах – з урахуванням того, що більшу його частину зараз складають іноземні запозичення, а більшу частину грошей «з'їдають» військові витрати.

Економічний аналітик Борис Кушнірук каже, що за рахунок російських компенсацій Україна також може заплатити свій величезний державний борг.

«Борг – це наш борг. Це наші відносини з кредиторами. Рф не буде платити його за нас, але рф може виплатити компенсацію, за рахунок якої ми можемо погасити наш державний борг. Безумовно, ми повинні розраховувати на те, що коли буде підписано угоду про виплату компенсацій Україні, там буде опція «росія повинна заплатити за все» – зазначив він.

Державний борг України перевищить 100% ВВП: що це означаєПро те, чому державний борг України буде більшим, ніж її ВВП, ніж це небезпечно та чи можна якось побороти цю проблему – в матеріалі Слово і діло

На жаль, рф не зможе повноцінно відшкодувати Україні найважчі втрати – безліч людських життів, які відібрав агресор. Але рф може компенсувати своїми грошима хоча б руйнування, а також заплатити за втрачені життя.

Кушнірук каже, що такого прецеденту у світовій історії, як компенсації за втрату людського потенціалу, ще не було. Завдання України – переконати міжнародне співтовариство створити такий прецедент.

А західні партнери хіба не допомагатимуть Україні?

Будуть, чому ні? Так, у США готують для України «новий план Маршалла» – допомогу на відновлення країни у розмірі 350 млрд доларів. Просувати цей план планує колишній прем'єр-міністр Великої Британії, друг України Борис Джонсон, який планує створити заради цього нову міжнародну організацію, пише британське видання The Telegraph.

Міжнародні фінансові структури також виділяють Україні гроші на відновлення і підтримку економіки – так, ЄБРР надасть Україні три мільярди євро, а 18 мільярдів євро від ЄС у 2023 році піде на соціальну сферу та покриття дефіциту бюджету.

Скільки безповоротної фіндопомоги отримала Україна з початку повномасштабної війниУкраїна з початку повномасштабної війни з росією отримала 10,6 млрд доларів безповоротної допомоги від іноземних партнерів. Докладніше – на інфографіці.

Однак важливо розуміти, що західні партнери не зможуть весь час оплачувати відновлення України. У них є своє населення, яке потрібно якось забезпечувати, На порозі – потужна економічна криза. В таких умовах Україна повинна сама подбати про те, щоб мати кошти на відновлення і не залежати від фінансування партнерів, яке, до речі, іноді надходить дуже нерегулярно.

Антон Корж, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: