Саміт G20: ЗМІ дізналися деталі проєкту підсумкового комюніке

Читать на русском
У спільній заяві за підсумками саміту G20 більшість країн мають намір засудити війну росії проти України. Але в документі зазначено, що деякі країни мають інший погляд і оцінку ситуації.

Згідно зі спільною заявою, підготовленою для саміту в Індонезії, більшість країн G20 мають намір засудити війну росії проти України.

З проєктом комюніке ознайомилося агентство Bloomberg.

«Більшість членів різко засудили війну в Україні і підкреслили, що вона завдає величезних людських страждань і посилює існуючі проблеми у світовій економіці, обмежуючи зростання, збільшуючи інфляцію, порушуючи ланцюжки поставок, посилюючи енергетичну та продовольчу нестабільність та підвищуючи ризики для фінансової стабільності»,– йдеться у чернетці заяви.

Генасамблея ООН підтримала резолюцію щодо виплати рф репарацій УкраїніГенасамблея ООН ухвалила проєкт резолюції щодо створення механізму компенсації Україні збитків, завданих внаслідок повномасштабного вторгнення росії.

У проєкті цитується резолюція Генасамблеї ООН, прийнята в березні, яка «рішуче засуджує агресію рф проти України і вимагає повного і беззастережного виведення її військ з території України».

У проєкті заяви також зазначається, що використання чи погроза застосування ядерної зброї «неприпустимі». «Сьогоднішня епоха не повинна бути епохою війни», – йдеться в проєкті.

Країни також планують закликати до повної реалізації та продовження зернової угоди.

Хоча декларацію, швидше за все, підтримають усі члени G20, включно з росією, у документі чітко зазначено, що деякі країни мають «інші погляди і різні оцінки ситуації». Як підкреслює видання, мета була в тому, щоб будь-що узгодити підсумковий документ, щоб саміт не завершився без спільної заяви.

Джерело, близьке до російської делегації, заявило, що рф вважає документ збалансованим, оскільки він засуджує не Москву, а саму війну.

Як сказав Financial Times західний чиновник, який брав участь у переговорах, формулювання документа «є цілком дипломатичною перемогою».

За словами трьох офіційних осіб, поінформованих про переговори, індійська делегація відіграла велику роль у досягненні консенсусу між державами-членами з приводу формулювання, яке критикує російське вторгнення.

Очікується, що комюніке буде офіційно прийнято в середу вдень, 16 листопада.

Раніше ЗМІ писали, що Індонезія закликала західних лідерів пом'якшити критику росії, щоб саміт «Великої двадцятки» не залишився без спільної заяви.

Нагадаємо, на саміті G20 вже виступив президент Володимир Зеленський. Він представив десять умов України для миру з росією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: