Президент Індонезії закликає Захід пом'якшити критику росії на саміті G20 – Politico

Читать на русском
Індонезійська сторона, яка приймає саміт G20, закликає Захід пом'якшити риторику щодо росії, щоб вдалося прийняти спільне комюніке за підсумками зустрічі.

Президент Індонезії Джоко Відодо та індонезійські політики закликають західних лідерів пом'якшити критику росії за вторгнення в Україну, щоб саміт «Великої двадцятки» не залишився без спільної заяви.

Про це пише видання Politico із посиланням на трьох дипломатів.

За словами дипломатів, індонезійська сторона тиснула на американських, європейських, австралійських, канадських та японських офіційних осіб, щоб вони виявили «гнучкість» та розглянули можливість використання менш жорсткої риторики, щоб росія погодилася на комюніке після закінчення зустрічі.

Байден на саміті G20 не має наміру зустрічатися з Лавровим – СалліванПрезидент США Джо Байден на саміті G20 не має наміру зустрічатися з міністром закордонних справ росії Сергієм Лавровим.

Відодо «вважає особистим успіхом», якщо вдасться досягти декларації G20, сказав один із офіційних осіб. Він додав, що індонезійський лідер неодноразово нарікав на те, що він головує на «найскладнішому» саміті G20 за всю історію.

Він також прагне уникнути вигнання росії та перетворення G20 на G19, як це сталося з G8 після анексії Криму росією.

Однією з можливостей було б зосередження уваги у комюніке на «дотриманні міжнародного права». Це було б набагато більш зашифроване формулювання, ніж те, яке використовувала «Велика сімка», яка неодноразово засуджувала війну путіна проти України.

«Очевидно, що ми не можемо бути такими жорсткими, як у G7, коли вам потрібна згода росіян, китайців та саудівців», – сказав західний дипломат.

Китай, Саудівська Аравія, Індія та Бразилія залишаються у стороні щодо цього питання.

Друга проблема для Відодо, пише видання, імовірна відсутність групового фото на саміті. Західні лідери не хочуть бути в одному кадрі із міністром закордонних справ Сергієм Лавровим.

Нагадаємо, минулого тижня стало відомо, що володимир путін не поїде на саміт «Великої двадцятки». Росію на заході представлятиме міністр закордонних справ Сергій Лавров.

Британія та Євросоюз не будуть присутніми на виступах Сергія Лаврова під час саміту G20 і закликають до цього союзників.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: