Зеленський найближчими тижнями ухвалить рішення щодо дипломатичних відносин з Іраном – спецпредставник України

Читать на русском
Найближчими тижнями буде остаточно вирішено, розривати чи не розривати дипломатичні відносини з Іраном. Наступним кроком може бути запровадження економічних санкцій.

Президент Володимир Зеленський найближчими тижнями ухвалить остаточне рішення, розривати чи ні дипломатичні відносини з Іраном.

Про це в інтерв'ю ZN.UA сказав спеціальний представник України з питань Близького Сходу та Африки Максим Субх.

Постачальник дронів для росії з посольством у Києві: як розвивалися дипвідносини України та ІрануВід торговельного партнерства до катастрофи літака МАУ та постачання дронів для вбивства українців – як розвивалися відносини України та Ірану.

«Київ налаштований рішуче і серйозно реагувати на поставки Іраном дронів для російської армії, тому що йдеться про нашу національну безпеку, про участь третьої країни на боці росії в агресії проти України. І розрив дипломатичних відносин з Іраном стоїть на порядку денному. Про це іранська сторона офіційно повідомлена, і вона намагається всіляко уникнути того, щоби це відбулося. Остаточне рішення щодо розриву або нерозриву дипломатичних відносин буде прийняте президентом найближчими тижнями», – повідомив Субх.

Він зазначив, що Іран є дуже важливим торговельно-економічним партнером для України: торік товарообіг із цією країною становив понад 700 млн доларів. Але незважаючи на це, для України неприйнятно, що Іран обрав союз із росією – Україна не жертвуватиме національною безпекою лише заради торговельних відносин.

«Доки Іран не відмовиться від своїх союзницьких відносин із росією, так, як раніше, у відносинах Києва з Тегераном не буде. Тому не можу виключати, що наступним кроком після розриву дипломатичних відносин будуть економічні санкції з боку України», – додав спецпредставник.

Нагадаємо, у середині жовтня Міністерство закордонних справ запропонувало президенту Зеленському розірвати дипломатичні відносини з Іраном.

5 листопада Іран вперше визнав, що передавав росії безпілотники, але стверджує, що це було до повномасштабної війни в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: