Наступного року відбудеться четвертий в історії саміт Ради Європи

Читать на русском
16-17 травня 2023 року відбудеться четвертий за всю 73-річну історію організації саміт глав держав та урядів Ради Європи.

У Рейк'явіку (Ісландія) 16-17 травня наступного року відбудеться четвертий за всю 73-річну історію організації саміт глав держав та урядів Ради Європи.

Рішення про це було ухвалено сьогодні, 7 листопада, на засіданні Комітету міністрів

«Рішення про проведення четвертого саміту глав держав та урядів є своєчасним та правильним. Я вітаю Комітет міністрів із його ухваленням. Саміт надасть усім нашим державам-членам можливість підтвердити відданість цінностям, що лежать в основі демократичної безпеки на нашому континенті, що швидко змінюється», – сказала генсек Ради Європи Марія Пейчинович Бурич.

«Клуб підтримки» росії: які країни Генасамблеї ООН голосують проти проукраїнських резолюційЯкі країни Генеральної асамблеї ООН голосують проти резолюцій, які засуджують дії росії в Україні – на інфографіці. Крім самої рф, постійно це роблять Білорусь, Північна Корея, Сирія.

У МЗС Ірландії наголосили, що приводом для саміту стала повномасштабна російська агресія проти України.

На сьогоднішній день Рада Європи провела три саміти глав держав та урядів. Перший відбувся у Відні 1993 року після падіння Берлінської стіни. На ньому підтвердили політику відкритості та розширення Ради, а також розпочали реформу Європейської конвенції про права людини.

Другий саміт був проведений у Страсбурзі у 1997 році. Глави держав та урядів ухвалили план дій щодо зміцнення роботи Ради Європи у чотирьох сферах: демократія та права людини, соціальна згуртованість, безпека громадян, демократичні цінності та культурна різноманітність.

Третій і поки що останній саміт відбувся у 2005 році у Варшаві. Учасники завершили роботу ухваленням політичної декларації та Плану дій, що визначають основні завдання Ради Європи у найближчі роки.

Нагадаємо, у березні у Версалі відбувся екстрений саміт Європейського союзу, присвячений темі російської агресії та заявці України на членство в ЄС. Деталі резолюції тут.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: