ЄС обговорив російську агресію та заявку України на членство: що вирішили на саміті

Читать на русском
Країни ЄС ухвалили заяву, в якій засудили агресію Росії та її спільниці Білорусі проти України. ЄС також визнав європейські прагнення України, але конкретики щодо членства немає.

У французькому Версалі в ніч на п'ятницю відбувся екстрений саміт Європейського Союзу, присвячений темі російської агресії та заявці України на членство в ЄС.

За підсумками саміту країни ухвалили заяву, текст якої опубліковано на сайті Ради ЄС.

Основні тези заяви:

  • Неспровокована та необґрунтована воєнна агресія Росії проти України грубо порушує міжнародне право та принципи Статуту ООН та підриває європейську та глобальну безпеку та стабільність. Росія та її спільниця Білорусь несуть повну відповідальність за цю агресивну війну. У зв'язку з цим ми вітаємо рішення прокурора Міжнародного кримінального суду щодо початку розслідування.

  • Ми віддаємо належне народу України за його мужність у захисті своєї країни та наших спільних цінностей свободи та демократії. ЄС та його держави-члени продовжуватимуть надавати скоординовану політичну, фінансову, матеріальну та гуманітарну підтримку. Ми сповнені рішучості підтримати відновлення демократичної України після того, як припиниться тиск Росії. Ми сповнені рішучості ще більше посилити наш тиск на Росію та Білорусь.

  • Ми пропонуємо тимчасовий захист усім біженцям війни з України.

  • Європейська рада визнала європейські прагнення та європейський вибір України, як зазначено в Угоді про асоціацію. 28 лютого 2022 року, реалізуючи право України на вибір своєї долі, президент України подав заявку на вступ до Європейського Союзу. Рада діяла швидко і запропонувала Комісії подати свою думку за цією заявою відповідно до положень договорів. В очікуванні цього і без зволікання ми ще більше зміцнюватимемо наші зв'язки і поглиблюватимемо наше партнерство, щоб підтримати Україну в її дотриманні її європейського шляху. Україна належить нашій європейській сім'ї.

Останній пункт заяви стосувався заявки України на членство в ЄС та вийшов трохи неоднозначним. Президент Литви Гітанас Науседа у Twitter написав: «Після п'яти годин спекотних дискусій лідери ЄС сказали «так» українській євроінтеграції. Процес розпочався. Тепер від нас та українців залежить, як швидко ми його завершимо. Героїчний український народ заслуговує на те, щоб знати, що йому раді в ЄС».

Водночас, прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте зазначив, що як такої прискореної процедури вступу до ЄС не існує, а оцінка Єврокомісії може зайняти час.

Президент Франції Еммануель Макрон взагалі заявляв, що не вважає за можливе розгляд заявки України на вступ до Євросоюзу в умовах війни з Росією.

До речі, видання Bloomberg раніше писало, що кілька західних країн виступають проти того, щоб надати Україні статусу кандидата на членство вже цього тижня.

Нагадаємо, Європейський парламент 1 березня рекомендував надати Україні статусу кандидата на вступ до ЄС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: