Україна протягом кількох днів чекає на відповідь росії з приводу участі в зерновій угоді

Читать на русском
Повернення росії до зернової угоди потрібне для вирішення проблем безпеки страховиків. Але без рф перевірки суден з аграрною продукцією відбуваються вчетверо швидше.
Фото: Turkish Defence Ministry/REUTERS

Між ООН, Туреччиною та росією тривають переговори про повернення москви до зернової угоди. Відповідь Україна сподівається отримати протягом кількох днів.

Про це у коментарі Financial Times сказав заступник міністра інфраструктури України Юрій Васьков.

Україна сподівається, що росія найближчими днями відновить свою участь в угоді. Переговори про це з нею ведуть ООН та Туреччина.

«Ми очікуємо отримати відповідь максимум протягом декількох днів», – сказав Васьков.

Туреччина продовжить експорт українського зерна після виходу рф з угодиТуреччина продовжить вивозити українське зерно після того, як росія оголосила про вихід з угоди.

Він зазначив, що з понеділка з українських портів відпливло 15 суден із зерном, незважаючи на рішення росії. Але, за словами Васькова, швидке повернення рф має вирішальне значення для вирішення проблем безпеки страховиків, які попередили, що без неї вони не зможуть запропонувати покриття ризиків для суден, що перевозять зерно через зону бойових дій.

При цьому, зазначив заступник міністра, цього тижня перевірки суден персоналом України, Туреччини та ООН проводилися «вчетверо швидше» без участі росії. Російські інспектори в попередні місяці затягували процес перевірки, що створювало довгі черги кораблів.

За його словами, Україна могла б експортувати 6 млн або навіть 7 млн тонн продукції на місяць відповідно до угоди, якби процес йшов гладко.

Нагадаємо, 29 жовтня росія оголосила, що припиняє свою участь у зерновій угоді нібито через напад на кораблі Чорноморського флоту.

У Мінінфраструктурі заявив, що Україна не має наміру припиняти роботу «зернового коридору». Зокрема, на 3 листопада заплановано проходження 8 суден із аграрною продукцією.

У кремлі заявили, що без участі росії зернова угода буде більш «ризикованою та небезпечною». Володимир путін також назвав дві умови для повернення до угоди.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: