Зернова угода після виходу з неї рф продовжує де-факто діяти – посол

Читать на русском
Після виходу рф із зернової угоди 29 жовтня вона продовжує де-факто діяти, адже вихід країни-агресора з домовленостей не означає, що вони заблоковані.

Після виходу рф із зернової угоди 29 жовтня вона продовжує де-факто діяти, адже відмова країни-агресора від виконання домовленостей не означає, що вони заблоковані.

Про це повідомив посол України у Туреччині Василь Боднар в ефірі телемарафону.

Україна, ООН і Туреччина узгодили рух 16 суден із зерном у Чорному моріУкраїна, ООН і Туреччина узгодили прохід 16 суден з українським зерном по зерновому коридору у Чорному морі. Росію вже попередили.

«Вони просто зупиняють участь у зерновій угоді, це не означає, що вона заблокована. З урахуванням цієї ситуації ООН та турецька сторона запропонували проводити перевірку самостійно, без залучення української та російської сторін. І суди, які зараз стоять на рейді, підлягають перевірці у двосторонньому складі. Ми це погодили, російській стороні просто повідомили», – сказав Боднар.

За його словами, росія продовжить шукати привід зірвати зернову угоду в спробах досягти преференцій для себе.

«Ми бачимо, що світова спільнота на це не повелася. Усі заяви з ключових столиць звучать із закликом до росії відмовитися від шантажу... Наразі перевірка триває. Де-факто угода діє», - додав дипломат.

Він наголосив, що Україна укладала угоду з ООН та Туреччиною, тому в даному випадку, з юридичної точки зору, немає перерви у її виконанні.

Раніше в кремлі заявили, що без участі росії зернова угода буде більш «ризикованою і небезпечною».

Зазначимо, попри відмову росії від «зернової угоди», з портів України вийшли 12 суден з агропродукцією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: