1 млрд грн збитків «Центренерго»: НАБУ обшукало менеджера «Юнайтед Енерджі»

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку наприкінці серпня провели низку слідчих дій у кримінальному провадження про можливі зловживання на держпідприємстві.

25 серпня Національне антикорупційне бюро провело обшук у Ігоря Степанова, який у 2020 році працював менеджером з обліку і балансування електроенергії ТОВ «Юнайтед Енерджі». Слідчі дії відбувалися у справі про ймовірні 1 млрд грн збитків ПАТ «Центренерго».

Про це йдеться в ухвалах Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду та інших судів, повідомляє «Слово і діло».

Як вказується в рішеннях, НАБУ і САП розслідують факти ймовірного зловживання службовим становищем посадовцями ПАТ «Центренерго» під час купівлі ТОВ «Юнайтед Енерджі» електроенергії за заниженою вартістю.

Згідно із внутрішнім аудитом ПАТ «Центренерго», встановлені збитки компанії у розмірі 919 581 494 грн при реалізації електричної енергії на користь ТОВ «Юнайтед Енерджі». Крім того, у 2020 році ПАТ «Центренерго», порушуючи власні права, не застосовано штрафних санкцій до покупця ТОВ «Юнайтед Енерджі» за невиконання істотних умов двосторонніх договорів купівлі-продажу електричної енергії, та тим самим втратило кошти у сумі 138 363 643 грн без ПДВ, чим завдано ПАТ «Центренерго» збитків на вказану суму.

25 серпня НАБУ провело обшук за місцем проживання менеджера з обліку і балансування електроенергії ТОВ «Юнайтед Енерджі» Ігоря Степанова. У нього детективи вилучили мобільний телефон iPhone 11 Pro. В ході огляду телефону було виявлено інформацію про проведення аукціонів ПАТ «Центренерго» з реалізації електричної енергії на ринку двосторонніх договорів, що мало місце 08.04.2020, 06.05.2020, 27.05.2020 та за результатами яких укладено договори, що є предметом досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні. Телефон визнаний речовим доказом. Також з метою виявлення інформації на телефоні було призначено комплексну судову телекомунікаційну та комп'ютерно-технічну експертизу.

На телефон наклав арешт, про скасування якого просив представник Степанова. Проте суд йому відмовив.

Власником і директором компанії «Юнайтед Енерджі» є 46-річний киянин Андрій Короткевич-Лещенко, який раніше був керівником профспілки дочірнього підприємства «Газ-Тепло» НАК «Нафтогаз Україна». За даними програми «Схеми», сама компанія пов'язана з олігархом Ігорем Коломойським.

Нагадаємо, НАБУ завершило розслідування справи про заволодіння 5,3 млн грн «Центренерго». До цього детективи викрили ще одну схему зловживань на «Центренерго».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: