НАБУ і САП викрили чергову схему зловживань на «Центренерго»

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку викрили чергову схему на єдиній в Україні державній енергогенеруючій компанії.

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру двом колишнім членам правління ПАТ «Центренерго», чинному начальнику одного з департаментів компанії та директору приватного фірми у зловживанні службовим становищем на 8,25 млн грн.

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

«НАБУ і САП повідомили про підозру чотирьом особам у зловживанні владою і службовому підробленні, через які ПАТ «Центренерго» незаконно переплатило за природний газ 8,25 млн грн. Дії підозрюваних кваліфіковано за ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366 КК України. Йдеться про: двох колишніх членів правління ПАТ «Центренерго»; чинного начальника одного з департаментів ПАТ «Центренерго»; директора приватного підприємства», – інформує відомство.

Одному з колишніх членів правління ПАТ «Центренерго повідомили про підозру заочно, оскільки він переховується від слідства.

Як встановили НАБУ і САП, у листопаді 2019 року ПАТ «Центренерго» уклало з приватною компанією договір на поставку газу, а у травні 2020 року здійснило передоплату за законтрактований обсяг газу на червень 2020 року. Втім, газ поставили лише на частину передоплати, а заборгованість, яка виникла перед ПАТ «Центренерго» вирішили нівелювати, піднявши ціну вже фактично поставленого газу шляхом підроблення офіційних документів. В результаті, ПАТ «Центренерго» завдано збитків на суму 8,25 млн грн.

Нагадаємо, раніше НАБУ та САП викрили ще одну схему на «Центренерго». Як встановило слідство, у 2018-2019 роках посадові особи ПАТ «Центренерго» забезпечили перемогу у трьох тендерних закупівлях наперед визначеного суб'єкта господарювання приватної форми власності та закупили за його посередництвом за завищеними цінами трубну продукцію. Вказане було закуплено для потреби підприємства, що входило до складу «Центренерго».

За даними «Слово і діло», йдеться про закупівлю на потреби Трипільської ТЕС. Вказану справу НАБУ і САП розслідують з 2019 року. Один з епізодів якраз стосується придбання трубної продукції. У справі тоді фігурував уже колишній начальник відділу матеріально-технічного постачання ПАТ «Центренерго» Володимир Іваровський, заступник директора Трипільської ТЕС з паливного, транспортного та матеріально-технічного забезпечення Денис Ямпольський і власник компанії ТОВ «Актан-Дніпро» Фелікс Козінський. Їм повідомили про підозру.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: