Рф розбирає на деталі для армії холодильники та пралки: купують через треті країни

Читать на русском
Росія може закуповувати побутову техніку через треті країни для того, щоб потім розбирати її на деталі для своєї армії.
Ілюстративне фотоФото – nazk.gov.ua

В офіційних осіб Європи виникло занепокоєння через сплеск експорту побутової техніки. Її може купувати росія та розбирати на деталі для військової техніки.

Про це повідомляє Bloomberg.

Дані Євростату свідчать про те, що Вірменія закупила з ЄС більше пральних машин за перші 8 місяців 2022 року, ніж за останні 2 роки.

У військовій техніці рф знаходять деталі від посудомийних машин і холодильників – міністр торгівлі СШАУ військовій техніці росії знаходять деталі від посудомийних машин та холодильників. Ймовірно, це наслідки західних санкцій - так рф замінює недоступні компоненти.

Також до серпня Казахстан імпортував з ЄС холодильники на 21,4 млн доларів, що утричі більше у порівнянні з таким самим періодом минулоріч. Казахстанський уряд наводить дані про те, що постачання холодильників, пральних машин та електричних молоковідсмоктувачів до росії різко зросло.

Відповідне зростання імпорту може свідчити, що російський бізнес намагається зменшити дефіцит техніки. Однак у Європі побоюються, що рф може використовувати деталі з техніки для військових цілей.

«Навіть дуже складні російські системи озброєння часто будуються зі стандартними мікроелектронними компонентами, які містяться в низці комерційних товарів. Цілком можливо, що російський військово-промисловий комплекс імпортує такі товари для розбирання їх на запчастини», – заявив директор з відкритих джерел розвідувальних та аналітичних досліджень у Королівському інституті об'єднаних озброєнь Джеймс Бірн.

У виданні зазначили, що невідомо, які саме компоненти побутової техніки можуть використати з військовою метою. Однак наголошується, що всі вони зазвичай містять мікрочипи.

Нагадаємо, з початку повномасштабного вторгнення росія втратила в Україні близько 6 тисяч одиниць техніки. Окупанти використовують боєприпаси у масштабах, які не зможуть компенсувати через санкції.

Найкраща російська зброя, яка застосовується окупантами в Україні, містить чимало низькотехнологічних компонентів, а також багато імпортних деталей. Таким чином, фактично російська зброя російською не є.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: