В Нацбанку спрогнозували, яким може бути дефіцит електроенергії цієї зими

Читать на русском
Як додали в НБУ, складнощі в енергетиці зумовлять поглиблення спаду реального ВВП у IV кварталі.
Ілюстративне фото

В опалювальний сезон додатково обмежуватимуть економічну активність пошкодженної енергетичної інфраструктури України та вимушене зменшення споживання електроенергії через російські ракетні обстріли та не підключену до української енергосистеми ЗАЕС. Дефіцит може охопити 15% споживачів.

Про це йдеться в оновленому інфляційному звіті НБУ.

Як зазначається у звіті, відповідні обмеження стосується як домогосподарств, так і підприємств, зокрема енергоємних.

Як підготуватися до аварійних відключень электрикиПрактично по всій Україні спостерігаються перебої з електропостачанням після ракетних ударів. Як підготуватися до аварійних відключень світла – на інфографіці.

Згідно з оцінками Нацбанку, запаси газу та вугілля будуть на мінімально достатньому рівні на початок опалювального сезону (з урахуванням стрімкішого скорочення споживання, ніж видобутку, та очікуваного імпорту, зокрема зі США).

«Але в разі холоднішої за норму погоди (хоча Укргідрометцентр наразі прогнозує помірно холодну зиму) або додаткових руйнувань енергетичної інфраструктури у години максимального споживання для балансування системи доведеться вдаватися до примусових відключень по всій країні (як це було після ракетних атак), а дефіцит е/е може охопити понад 15% споживачів України», - йдеться у звіті.

Водночас, як додали в НБУ, складнощі в енергетиці зумовлять поглиблення спаду реального ВВП у IV кварталі.

Нагадаємо, у НБУ вважають, що у разі затягування війни з росією до середини 2024 року зростання економіки України наступного року становитиме лише 1,9%, у 2024 році – 2,5%.

Як відомо, сьогодні, 28 жовтня, знову будуть вимушені відключення електроенергії. Обмеження стосуватимуться побутових споживачів у Києві, Київській, Чернігівській, Черкаській, Житомирській, Сумській, Харківській та Полтавській області.

Раніше ми повідомляли, що «Укренерго», обленерго, місцева влада, Міністерство енергетики та Офіс президента працюють над удосконаленням графіка відключення електроенергії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: