Що буде з українською економікою у разі затяжної війни – прогноз НБУ

Читать на русском
Якщо війна в Україні затягнеться до середини 2024 року, перспективи відновлення економіки наступного року суттєво погіршаться. Зростання ВВП очікується лише близько 2 відсотків.
LIGA.net

У разі затягування війни з росією до середини 2024 року зростання економіки України наступного року становитиме лише 1,9%, у 2024 році – 2,5%.

Такий альтернативний сценарій макроекономічного прогнозу подано у новому інфляційному звіті Національного банку України.

«У разі реалізації сценарію із тривалим збереженням високих ризиків безпеки перспективи відновлення економіки України наступного року суттєво погіршаться. Більш тривалий період пригніченого попиту, низької інвестиційної активності та логістичні обмеження будуть основними стримуючими факторами зростання ВВП. За таких умов повноцінне відновлення розпочнеться не раніше 2024 року. Слабкий споживчий попит стримуватиме інфляцію, проте вона залишатиметься високою через несприятливий вплив втрати експортного потенціалу на обмінний курс та високі інфляційні очікування», – розповіли у Нацбанку.

Державний борг України перевищить 100% ВВП: що це означаєПро те, чому державний борг України буде більшим, ніж її ВВП, ніж це небезпечно та чи можна якось побороти цю проблему – в матеріалі Слово і діло

У звіті йдеться, що в умовах збереження високих ризиків безпеки українська економіка у 2023 році відновлюватиметься вкрай слабко. Зростання реального ВВП очікується близько 2% лише завдяки частковій адаптації бізнесу до війни та активній міжнародній фінансовій допомозі.

При цьому споживча активність стримуватиметься продовженням бойових дій, значно пригніченою залишатиметься інвестиційна діяльність приватного сектору, а державні інвестиції спрямовуватимуться на відновлення пошкодженої критичної інфраструктури та підтримку обороноздатності країни.

Крім того, у такому разі в 2023-му суттєво скоротиться експорт, у аграріїв знизиться мотивація до розширення діяльності, що призведе до зменшення врожаїв у 2023 та 2024 роках.

«Відновлення економіки прискориться з другого півріччя 2024 року насамперед через очікуване ослаблення ризиків безпеки. Це сприятливо позначиться на споживчих настроях, відповідно активізується споживчий попит», – зазначили у НБУ.

Альтернативний прогноз НБУ передбачає, що у разі затягування війни інфляція на кінець 2023 року становитиме 13,4%, наприкінці 2024-го – 19,6% (за рахунок підвищення адміністративних цін).

Валютні резерви України в такому разі знизяться до 18,7 млрд доларів наприкінці 2023 року та до 12,6 млрд – наприкінці 2024-го.

Нагадаємо, раніше у Міжнародному валютному фонді оцінили наслідки війни для економіки України.

За підсумками трьох кварталів цього року падіння ВВП в Україні оцінюється у 30%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: