Євросоюз планує платити Ілону Маску за Starlink для України

Читать на русском
Пропозиція з’явилася вслід за попередженнями Маска про те, що його ракетна компанія SpaceX не може нескінченно продовжувати платити за доступ українців до інтернет-послуг Starlink.
uainfo.org

Країни-члени ЄС обговорюють можливість фінансування для забезпечення доступу українців до життєво важливих інтернет-послуг Starlink, які наразі оплачуються Ілоном Маском.

Про це міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс повідомляє в інтерв'ю Politico.

Як зазначається, пропозиція з’явилася вслід за попередженнями Маска про те, що його ракетна компанія SpaceX не може нескінченно продовжувати платити за доступ українців до інтернет-послуг Starlink, на тлі припущень, що він хотів би, щоб уряд США оплатив послуги. Маск, найбагатша людина у світі, пізніше змінив свою думку і заявив, що продовжить фінансувати послугу.

Жертва пропаганди чи профан у політиці: що Ілон Маск говорив і що зробив для УкраїниІлон Маск підірвав Twitter своїм планом щодо закінчення війни в Україні. Що мільярдер раніше говорив та чим допомагав Україні – на інфографіці.

Водночас, ця ситуація викликала занепокоєння щодо безпеки подальшого доступу України до критично важливої телекомунікаційної системи, яка відіграє життєво важливу роль у контрнаступах проти російських військ на окупованих територіях, а також у забезпеченні зв'язку для цивільного населення.

При цьому, Ландсбергіс висловив думку, що доступ до Інтернету в Україні не повинен залишатися в руках однієї «надпотужної» людини, яка може «прокинутися одного дня і сказати: «Це більше не те, чим я хочу займатися, і з цим покінчено». І наступного дня українці можуть опинитися без інтернету».

«Я подумав, що, напевно, набагато краще мати це як договірну угоду між, скажімо, коаліцією країн, які могли б придбати послугу у Маска, послугу Starlink, і продовжувати надавати її українцям», - зазначає він.

Згідно зі словами Ландсбергіса, ця тема стала предметом обговорення на зустрічі 27 міністрів закордонних справ ЄС у понеділок. Голова зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель підняв цю тему, «і деякі країни також приєдналися», сказав міністр, не уточнивши, які саме країни.

«Якщо це відбудеться в ЄС, це ще краще. Я не бачу причин, чому це не могло б статися», - сказав політик.

Нагадаємо, напередодні Маск заявив, що росія активно намагається вбити Starlink на фронті і зв'язок «може померти».

Раніше компанія Ілона Маска SpaceX звернулася до Міністерства оборони США з проханням профінансувати послуги супутникових інтернет-терміналів Starlink в Україні.

На початку жовтня українські військові на фронті поскаржилися на збої у роботі терміналів Starlink.

14 жовтня Ілон Маск повідомив, що вирішив відмовитись від фінансування Starlink в Україні.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: