ВАКС відпустив під заставу ексдиректора ДП «Укрбуштин» (доповнено)

Читать на русском
Антикорупційний суд відмовився взяти під варту колишнього очільника дочірнього підприємства. Йому визначили заставу з обов'язками.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд відпустив під 744 300 гривень застави колишнього директора дочірнього підприємства «Укрбуштин» державної акціонерної компанії «Українські поліметали» Романа Якименка. Його підозрюють у замаху на заволодіння коштами підприємства.

Про це журналісту «Слово і діло» повідомили співрозмовники в антикорупційних органах.

Детективи Національного антикорупційного бюро та прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури просили заарештувати Якименка з альтернативою 744 300 гривень застави. Проте суддя відмовився це зробити, відпустивши підозрюваного під заставу. На нього вже поклали низку обов'язків.

Пізніше ВАКС підтвердив цю інформацію. Як повідомили в суді, на підозрюваного поклали наступні обов'язки: прибувати за першою вимогою; не відлучатися з Києва без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та роботи; здати на зберігання закордонні паспорти та утримуватися від спілкування з особами, вказаними в ухвалі суду. Строк дії обов'язків – до 12 грудня 2022 року включно.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру ексдиректору ДП «Укрбуштин» та ще двом особам. Як встановило слідство, у вересні 2020 року ДП «Укрбурштин», засновником якого є «Державна акціонерна компанія «Українські поліметали» (100% акцій належать державі), уклало договір відповідального зберігання науково-технічної документації вартістю 58,764 млн грн, власником якої нібито було ТОВ.

Насправді ж, як з'ясували детективи, ніякої документації не існувало - документи підробили. Надалі директор «Укрбурштину» інсценував їхнє викрадення, заявивши про це в поліцію. У такий спосіб в ДП утворився борг перед ТОВ на понад 59 млн грн. Після цього співучасники злочину з метою стягнення боргу ініціювали відкриття справи про банкрутство «Укрбурштину», щоб згодом стягнути кошти через відповідну процедуру.

Організатором цієї корупційної схеми слідство вважає фізичну особу, яка мала вплив на директора ДП. Ця особа розробила план заволодіння коштами «Укрбурштину», розподілила ролі між іншими учасниками злочину та поетапно давала вказівки про укладення нікчемних правочинів та перерахунок коштів за фактично ненадані послуги на рахунки підконтрольних йому суб’єктів господарювання. Справа про банкрутство ДП «Укрбурштин» перебуває у Господарському суді Києва, однак, наразі не розглянута. І хоча підозрювані фізично не одержали кошти ДП, вони виконали всі дії, які вважали за необхідне для цього. Що й дозволило слідству інкримінувати їм організацію закінченого замаху на заволодіння майном ДП «Укрбурштин». Ці події НАБУ розслідує з 2021 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: