НАБУ і САП повідомили про підозру голові Нацбанку Шевченку

Читать на русском

Антикорупційні органи правопорядку повідомили про підозру чинному очільнику державного банківського регулятора у розкраданнях.

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру чинному голові Національного банку України Кирилу Шевченку в організації розкрадання понад 206 млн грн Укргазбанку, коли він був там спочатку заступником голови правління, а згодом головою.

Про це повідомляє прес-служба САП.

«На сьогоднішній день у вказаному кримінальному провадженні про підозру повідомлено 5 основним фігурантам даного злочину, серед яких чинний голова Національного банку України, колишні та чинні високопосадовці банківських установ. Дії учасників організованої групи кваліфіковано за ч. 3 ст. 27 ч. 5 ст. 191; ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 366 КК України», – інформує прокуратура.

Як стверджує НАБУ, місце перебування голови Нацбанку не встановлено, а тому йому про підозру повідомили заочно, а саме – залишили в адміністрації НБУ.

Діяльність Укргазбанку: які фінансові результати показували керівникиЯкі фінансові результати показували керівники Укргазбанку, дивіться на інфографіці «Слово і діло».

Встановлено, що керівництво Укргазбанку, володіючи інформацією про укладені з великими клієнтами договори банківського обслуговування, використали її для розкрадання грошових коштів. З цією метою службовці банку забезпечили укладення фіктивних договорів із фізичними та юридичними особами, які нібито будучи «агентами» банку залучили до нього великих клієнтів. За такі «агентські послуги» банк щомісячно незаконно виплачував «винагороду» цим особам.

Слідством встановлено, що впродовж 2014 - 2020 років за цією схемою 52 фіктивним агентам безпідставно перераховано грошові кошти державного банку в сумі понад 206 млн грн. Про підозру крім Шевченка повідомили двом його ексзаступникам в Укргазбанку; директору департаменту по роботі з корпоративними віп-клієнтами Укргазбанку та його заступнику.

Нагадаємо, голова Нацбанку Кирило Шевченко подав у відставку. Пізніше парламентський комітет схвалив його звільнення.

Раніше за керівництва Кирила Шевченка з вересня 2020 року у Національному банку України відмовлялися надавати на запит інформацію про зарплату керівництва. «Слово і діло» зверталося з цього питання з позовом до ОАСК, однак суд так і не розглянув позов.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: