НАБУ повідомило про підозру колишньому директору ДП «Укрбурштин»

Читать на русском
Антикорупційні органи викрили трьох осіб у спробі заволодіти коштами дочірнього підприємства, засновником якого є державна компанія.

Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру колишньому директору дочірнього підприємства «Укрбурштин» (державне), керівнику ТОВ та фізичній особі, які спробували заволодіти майже 59 млн грн.

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

«12 жовтня 2022 року НАБУ і САП повідомили колишньому директору ДП «Укрбурштин» та двом його співучасникам про підозру у вчиненні корупційних злочинів та підробці документів, що призвели до замаху на заволодіння коштами підприємства. Дії учасників корупційної схеми кваліфікували таким чином: директор ДП «Укрбурштин» - ч. 2 ст. 15, ч. 4, ч. 5 ст. 191; ч. 1 ст. 366 КК України; фізична особа (організатор корупційної схеми) - ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 15, ч. 4, ч. 5 ст. 191 КК; ч. 3 ст. 27, ч. 1 ст. 366 КК України; директорка ТОВ - ч. 2 ст. 15, ч. 4, ч. 5 ст. 191, ч.1 ст. 366 КК України», – інформує відомство.

Як встановило слідство, у вересні 2020 року ДП «Укрбурштин», засновником якого є «Державна акціонерна компанія «Українські поліметали» (100% акцій належать державі), уклало договір відповідального зберігання науково-технічної документації вартістю 58,764 млн грн, власником якої нібито було ТОВ.

Насправді ж, як з'ясували детективи, ніякої документації не існувало - документи підробили. Надалі директор «Укрбурштину» інсценував їхнє викрадення, заявивши про це в поліцію. У такий спосіб в ДП утворився борг перед ТОВ на понад 59 млн грн. Після цього співучасники злочину з метою стягнення боргу ініціювали відкриття справи про банкрутство «Укрбурштину», щоб згодом стягнути кошти через відповідну процедуру.

«Організатором цієї корупційної схеми слідство вважає фізичну особу, яка мала вплив на директора ДП. Ця особа розробила план заволодіння коштами «Укрбурштину», розподілила ролі між іншими учасниками злочину та поетапно давала вказівки про укладення нікчемних правочинів та перерахунок коштів за фактично ненадані послуги на рахунки підконтрольних йому суб’єктів господарювання. Справа про банкрутство ДП «Укрбурштин» перебуває у Господарському суді Києва, однак, наразі не розглянута. І хоча підозрювані фізично не одержали кошти ДП, вони виконали всі дії, які вважали за необхідне для цього. Що й дозволило слідству інкримінувати їм організацію закінченого замаху на заволодіння майном ДП «Укрбурштин», – підкреслили в НАБУ.

За інформацією «Слово і діло», йдеться про ексдиректора ДП «Укрбурштин» Романа Якименка та керівника ТОВ «Ленд Груп Компані».

Нагадаємо, НАБУ розслідувало епізоди про спробу заволодіння майже 100 млн грн ДП «Укрбурштин».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: