Запорізька АЕС знову знеструмлена через обстріли

Читать на русском
Запорізька атомна електростанція вдруге за кілька днів знову знеструмлена та працює на дизель-генераторах.
Getty Images

Запорізька атомна електростанція вдруге за кілька днів знову знеструмлена та працює на дизель-генераторах. Російські окупанти сьогодні зранку пошкодили підстанцію.

Про це повідомляє пресслужба Енергоатом у Telegram.

Знеструмлення ЗАЕС: у МАГАТЕ озвучили кроки для захисту станціїХоча шість реакторів перебувають у режимі холодної зупинки, вони все ще потребують електроенергії для життєво важливих функцій ядерної безпеки.

«У середу, 12 жовтня, о 08:59, внаслідок ракетного обстрілу російськими військами було пошкоджено підстанцію Дніпровську на Дніпропетровщині. Внаслідок аварійно відключилася лінія зв'язку 750 кВ ЗАЕС – Дніпровська. Отже, Запорізька АЕС виявилася повністю знеструмленою. В автоматичному режимі увімкнулися дизель-генератори», – сказано в повідомленні.

Енергоатом підготував та відправив на ЗАЕС чергову партію дизельного пального. Проте російська сторона не пропускає колони автомобілів компанії.

«Російські обстріли та пошкодження енергетичної інфраструктури, пов'язані з роботою атомних станцій, є таким самим проявом ядерного тероризму, як і безпосередні обстріли ЗАЕС, і призводять до таких самих наслідків та загроз радіаційної аварії», – заявили в Енергоатомі.

На знеструмлення ЗАЕС відреагували й у МАГАТЕ. Глава Рафаель Гроссі написав у Twitter, що «повторне відключення ЗАЕС від електропостачання викликає занепокоєння та говорить про необхідність створення захисної зони навколо станції».

А міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що світ має терміново запроваджувати санкції проти російської атомної галузі.

Нагадаємо, в ніч на 8 жовтня високовольтну лінію ЗАЕС було пошкоджено в результаті російських обстрілів, станція була повністю знеструмлена.

9 жовтня Запорізьку АЕС підключили до енергомережі України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: