Знеструмлення ЗАЕС: у МАГАТЕ озвучили кроки для захисту станції

Читать на русском
Хоча шість реакторів перебувають у режимі холодної зупинки, вони все ще потребують електроенергії для життєво важливих функцій ядерної безпеки.
фото: dw.com

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявив, що Запорізька АЕС потребує негайного захисту після того, як внаслідок обстрілів було припинено зовнішнє живлення станції в ніч на 8 жовтня.

Про це повідомляється у прес-релізі МАГАТЕ.

«Відновлення обстрілів, що уражають єдине джерело зовнішнього живлення станції, є надзвичайно безвідповідальним. Запорізьку атомну електростанцію потрібно захистити. Я найближчим часом поїду в російську федерацію, а потім повернуся в Україну, щоб узгодити охоронну зону ядерної безпеки навколо АЕС. Це абсолютний і терміновий імператив», - заявив Гроссі.

Зеленський обговорив з головою МАГАТЕ спробу путіна привласнити ЗАЕС: «Це – рейдерство»Володимир Зеленський 6 жовтня зустрівся з головою МАГАТЕ Рафаелем Гроссі. Вони обговорили спробу володимира путіна передати у власність рф Запорізьку АЕС.

Як повідомляють у МАГАТЕ, за інформацією старшого оперативного персоналу Запорізької АЕС, усі системи безпеки станції продовжують отримувати живлення та працюють у штатному режимі, живлячись за рахунок дизельних генераторів.

При цьому, у прес-релізі зазначається, що хоча шість реакторів перебувають у режимі «холодної зупинки», вони все ще потребують електроенергії для життєво важливих функцій ядерної безпеки. Кожному дизель-генератору станції має вистачити палива щонайменше на десять днів.

Нагадаємо, що внаслідок ворожих обстрілів в ніч на 8 жовтня було повністю знеструмлено Запорізьку АЕС. На електростанції в автоматичному режимі увімкнулися дизель-генератори.

Відомо, що запасів дизельного пального для їхньої роботи у такому режимі вистачить на 10 діб.

5 жовтня лідер країни-агресора володимир путін підписав указ про «передачу» Запорізької АЕС під контроль росії.

Міністерство закордонних справ України засудило «указ» російського диктатора путіна про «прийняття у федеральну власність» тимчасово окупованої Запорізької атомної електростанції.

Також напередодні президент Володимир Зеленський назвав наслідки зупинки Запорізької АЕС.

Окрім цього, стало відомо, що в окупованому Енергодарі після вибуху зникла електроенергія.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: