Запорізьку АЕС знову підключили до енергомережі України

Читать на русском
У неділю, 9 жовтня, українські фахівці відремонтували високовольтну лінію ЗАЕС, яку напередодні обстріляли росіяни. Станцію знову підключено до енергосистеми України.
Укрінформ

У неділю, 9 жовтня, українські фахівці відремонтували високовольтну лінію ЗАЕС, яку напередодні обстріляли росіяни. Станцію знову підключено до енергосистеми України.

Про це повідомляє «Енергоатом» у Telegram.

«Українські фахівці відремонтували та ввели в роботу високовольтну лінію зв‘язку 750 кВ ЗАЕС – Дніпровська Ця лінія була пошкоджена вчора, 8 жовтня, о 00:59 внаслідок рашистського обстрілу на підконтрольній Україні території в Дніпропетровській області», – йдеться в повідомленні.

Зеленський назвав наслідки зупинки Запорізької АЕСЗупинка захопленої росіянами Запорізької АЕС призвела до нестачі електроенергії для експорту до країн Євросоюзу.

Відомо, що після ворожого обстрілу відбулося повне знеструмлення Запорізької АЕС із запуском усіх резервних дизель-генераторів. Після майже дводенної роботи аварійних насосів охолодження активних зон реакторів АЕС із живленням від дизель-генераторів, оперативний персонал відновлює нормальну схему живлення власних потреб станції від енергосистеми України.

Радіаційний фон на майданчику ЗАЕС та прилеглій території не змінювався і перебуває у межах норми.

«Цього разу завдяки мужності та професіоналізму атомників ЗАЕС негативного розвитку подій вкотре вдалося уникнути. Однак російські військові продовжують провокації й обстріли найбільшої в Європі атомної станції, знову та знову наближаючи світ до ядерної та радіаційної катастрофи», – наголошують у повідомленні.

Нагадаємо, генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявив, що Запорізька АЕС потребує негайного захисту після того, як внаслідок обстрілів було припинено зовнішнє живлення станції в ніч на 8 жовтня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: