На кордоні України з Білоруссю слід розмістити миротворців – Зеленський

Читать на русском
Країна-агресор має бути повністю ізольована від світу та покарана, політично та санкційно. Росія почала новий етап ескалації, тому потрібно запроваджувати новий сильній пакет санкцій.

Країна-агресор має бути повністю ізольована від світу та покарана, політично та санкційно. Росія почала новий етап ескалації, тому потрібно запроваджувати новий сильній пакет санкцій. На кордоні із Білоруссю слід розмістити миротворчу місію.

Про це заявил президент України Володимр Зеленський під час термінової наради голів країн «Великої сімки» (G7).

За словами глави держави, зараз рф намагається прямо втягнути Білорусь у війну і розіграти сценарій, що Україна нібито готує проти цієї країни удар.

Білорусь звинуватила Україну у підготовці удару: в МЗС припустили причетність росіїМЗС Білорусі звинуватило Україну у підготовці атаки. В українському відомстві відповіли, що це може бути план росії.

«Україна не планувала та не планує військових заходів проти Білорусі. Нас цікавить лише відновлення нашої територіальної цілісності. Але щоб повністю зняти цю провокацію, щоб зняти ці наративи, які лунають від Лукашенка, щоб зняти навіть припущення про якусь загрозу нібито від нас, ми пропонуємо своє рішення: на кордоні України та Білорусі може бути розміщена місія міжнародних спостерігачів для моніторингу ситуації безпеки», – зазначив Зеленський.

«Росія має бути повністю ізольована і покарана. Покарана і політично, і санкційно. Я дякую нашім європейським друзям за восьмий санкційний пакет. Але подивіться – восьмий пакет не є покаранням для росії. Росія почала новий етап ескалації, а отже потрібен новий санкційний пакет – сильний пакет. І я прошу вас розробити його!», - сказав президент.

Також Зеленський закликав голів G7 відповідати на злочини росії симетрично.

«Коли росія атакує енергетичний сектор і енергетичну стабільність наших країн, треба заблокувати санкціями її енергетичний сектор, зламати стабільність російських доходів від торгівлі нафтою і газом. Потрібна жорстка цінова стеля для експорту нафти і газу з Росії – нуль прибутку для держави-терориста. Саме такі кроки можуть наблизити мир – вони спонукають державу-терориста задуматись про мир, про невигідність війни», - наголосив він.

Про що ще сказав Зеленський:

  • Коли Україна отримає достатню протиповітряну оборону, головну російську загрозу буде зупинено:

  • Із чинним керівником росії, який не має майбутнього, не може бути і діалогу. Він сам відкинув діалог. Попри всі наші намагання домовитись про мир протягом років. Він говорить ультиматумами, терор це і є його ставлення до світу, до інших людей.

  • Розмови можуть бути або з іншим керівником росії – який визнаватиме Статут ООН, базові принципи людяності, територіальну цілісність України, – або в іншій конфігурації, щоб ключовий терорист не мав можливості завдяки терору впливати на ключові рішення. Зараз одна людина блокує мир – і ця людина в москві.

  • Мир можливий не просто тоді, коли є мир з одним сусідом, а коли він – з усіма сусідами. І я хочу звернути увагу на одну країну. Територія Білорусі вже застосовується для ударів по Україні. І зараз бачимо більшу загрозу.

  • Росія намагається прямо втягнути Білорусь в цю війну, розігруючи провокацію з тим, що ми нібито готуємо удар по цій країні. Опосередковано – вже вона втягнула їх. А прагне – втягнути безпосередньо.

  • Україна не планувала і не планує військових заходів проти Білорусі. Нас цікавить тільки відновлення нашої територіальної цілісності. Але щоб повністю зняти цю провокацію, щоб зняти ці наративи, які звучать від Лукашенка, щоб зняти навіть припущення щодо будь-якої загрози нібито від нас, ми пропонуємо своє рішення: на кордоні України і Білорусі може бути розміщена місія міжнародних спостерігачів для моніторингу безпекової ситуації.

Нагадаємо, за інформацією Генштабу, ознак формування наступальних угруповань на території республіки Білорусь та пересування військ наразі не спостерігається.

10 жовтня Олександр Лукашенко заявив, що домовився з путіним про розгортання «спільного регіонального угруповання військ».

Окрім того, він звинувачував Україну у провокаціях на білоруському кордоні.

А Міністерство закордонних справ Білорусі вручило дипломатичну ноту українському послу, в якій Київ звинуватили у нібито підготовці удару по їхній країні.

Водночас, міністр оборони країни заявив, що інформація про підготовку нападу з боку Білорусі – «вкиди», і воювати з Україною, Литвою чи Польщею вони не збираються.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: