Влада рф у невідомому напрямку вивезла українських біженців з естонського кордону – Ляенеметс

Читать на русском
Росіяни на вантажівках вивезли у невідомому напрямку українських біженців, які знаходилися на кордоні рф та Естонії, щоб евакуюватися в ЄС.
Ілюстративне фотоФото – Reuters

Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс заявив, що росіяни вивезли у невідомому напрямку на вантажівках українських біженців, які зібралися біля південно-східного кордону рф з його країною. Вони намагалися евакуюватися в ЄС через територію росії.

Про це повідомляє естонський суспільний мовник ERR.

«Раніше на кордоні чекали трохи більше тисячі людей, а сьогодні їх там уже немає – їх посадили на вантажівки й відвезли... Ми не знаємо, куди їх відвезли. Департамент поліції та прикордонної охорони наразі працює над отриманням цієї інформації», – зазначив Ляенеметс.

За його словами, правоохоронці використовують безпілотники, щоб дізнатися, чи не відправила російська влада українців у зелену прикордонну смугу, як робила Білорусь на кордоні з Литвою та Латвією. Водночас він наголосив, що відповідний департамент вже відпрацьовував подібні ситуації.

ООН розслідуватиме справи про депортацію українських дітей та їх всиновлення в рфООН буде розслідувати воєнні злочини окупантів, зокрема й депортацію дітей з України в росію та їх незаконне всиновлення.

Зазначається, що влада рф перешкоджала виїзду українців до Естонії, зокрема, затягувала прикордонні процедури. Через це утворилася велика черга, а людям доводилося чекати перетину кордону по декілька діб.

Ляенеметс припустив, що такий наказ могло надати вище керівництво росії. Крім того, він сказав, що незаконним перетинам кордону у будь-якому випадку мають запобігти.

«Там буде поставлено реальний фізичний бар'єр, туди вийдуть люди (прикордонники – ред.), тобто цих людей фізично не пропускатимуть. І якщо там будуть ті, хто хоче подати клопотання про надання притулку, то можна або сказати їм іти на прикордонний перехід, або створити там якийсь тимчасовий пункт, де можна проводити процедури», – наголосив міністр.

Він додав, що Естонія вже зв’язалася з українським посольством, щоб перевірити біографії людей, які прибувають. Зокрема, це роблять для того, щоб дізнатися, чи справді вони є тими, за кого себе намагаються видати.

За його словами, в Естонію зараз можуть потрапити люди навіть з копією українського паспорту. Водночас рф може створювати підробки, тому на кордоні перебувають люди, які спілкуються з прибулими та намагаються виявити тих, хто говорить неправду.

Нагадємо, наприкінці вересня стало відомо, що росіяни не випускають до Латвії близько 1000 біженців з окупованих територій України.

Всього з території рф до України не можуть повернутися додому велика кількість громадян України – майже 1,5 млн людей. Більшість з них – жінки та діти.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: