Зеленський попередив українців про складну зиму: «Накопичуємо газ та вугілля»

Читать на русском
Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні 5 жовтня попередив, що на українців чекає складна зима, однак влада до неї готується. Крім того, він розповів, що почався процес приєднання до Організації економічного співробітництва та розвитку.
Володимир ЗеленськийФото – president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський попередив українців про те, що через повномасштабну російсько-українську війну зимовий період цьогоріч буде складним.

Про це глава держави заявив у вечірньому відеозверненні.

Він повідомив, що 5 жовтня провів нараду щодо підготовки до зими. За його словами, влада усвідомлює всі ризики та знає, що російські окупанти також «готуються» до зими. Однак на всіх рівнях зараз опрацьовуються сценарії захисту людей.

На порозі опалювального сезону: скільки газу в українських сховищахЯк змінювалися запаси газу у підземних сховищах України – на інфографіці. На кінець цього вересня ПСГ заповнено на 42,9 відсотка.

«Ми говоримо чесно: зима буде складною. Але, щоб її пройти, ми накопичуємо газ, вугілля та все інше, що необхідно. Ми працюємо для того, щоб підготуватися», – наголосив Зеленський.

Крім того, президент закликав міжнародних партнерів також готуватися до зимового періоду. Зокрема, співпрацювати та тиснути на росію.

Також у зверненні глава держави підтвердив, що Україна, Португалія та Італію подають спілку заявку на проведення Чемпіонату світу з футболу у 2030 році. Таким чином, він натякнув, що наша країна у найближче десятиліття стане членом ЄС.

«Буде дуже символічно, коли три країни Європейського союзу зможуть разом провести Чемпіонат світу», – заявив президент та підкреслив, що шанс на схвалення заявки є високим.

Найскладніша зима: чого чекати від «воєнного» опалювального сезону та як готується місцева владаОпалювальний сезон через війну в Україні буде найскладнішим за останні десятиліття. У матеріалі – коли увімкнуть опалення, на скільки тепло буде у будинках, чи отримають українці субсидії та як готуються до зими в облцентрах.

Окрім цього, Зеленський розповів, що розпочався процес приєднання України до Організації економічного співробітництва та розвитку. Вже подали заявку на вступ, яку підтвердили. Україна отримала статус країни, яка приєднується.

«Це одна з найпрестижніших глобальних організацій, вона обʼєднує 38 найсильніших держав. Це демократії, це ринкові економіки, це більшість економічного потенціалу світу. Від Австрії до Японії, від Сполучених Штатів Америки до Південної Кореї, від Канади до Туреччини. Україна буде серед них і в цьому форматі», – підкреслив перзидент.

Він додав, що цьогоріч у Києві відкриється регіональний офіс Організації.

Нагадаємо, в Україні до найскладнішого опалювального сезону вже готово близько 90% шкіл. Але є й регіони з повною готовністю.

«Нафтогаз» планує збудувати у Львові та Житомирі сучасні теплоелектростанції, які працюватимуть на альтернативному біопаливі.

Також відомо, що українці, які отримували субсидії минулого опалювального сезону, автоматично отримають їх і цього року – на сезон 2022-2023.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: