НАБУ завершило розслідувати справу ПриватБанку

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку здобули достатньо доказів для того, щоб довести вину підозрюваних експосадовців банку у суді.
Олександр Дубілет

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили розслідувати кримінальне провадження за підозрою колишнього голови правління ПриватБанку Олександра Дубілета, його експершого заступника Володимира Яценка та інших експосадовців установи у розтраті 8,4 млрд грн.

Про це повідомляють прес-служби НАБУ і САП.

«Прокурором САП ухвалено рішення про завершення досудового розслідування, яке здійснювали детективи НАБУ, та відкриття матеріалів у справі стосовно ексголови «ПАТ КБ «Приватбанк», його першого заступника, заступника та трьох керівників департаментів вказаного банку», – інформує прокуратура.

Як стверджують у НАБУ, у справі шестеро підозрюваних, для доведення їх вини детективи наразі зібрали достатньо доказів за трьома епізодами.

Викриті факти корупційної діяльності у ПриватБанку не є вичерпними: в низці епізодів НАБУ та САП продовжують розслідування. Насамперед, схем виведення понад 130 млрд грн із банку, що стало однією з підстав його націоналізації.

Нагадаємо, Дубілета оголосили в розшук. Також Вищий антикорупційний суд надав НАБУ і САП дозвіл на заочне слідство стосовно Дубілета-старшого.

За версією слідства, колишній перший заступник голови правління ПриватБанку Володимир Яценко у змові з колишнім головою правління ПриватБанку Олександром Дубілетом, екскерівницею департаменту фінансового менеджменту банку Оленою Бичихиною і ексдиректоркою департаменту операційного напрямку ПБ розтратили майже 223 млн грн. Як вважають органи правопорядку, ці гроші за день до націоналізації ПриватБанку безпідставно перерахували страховій компанії «Інгосстрах» і фірмі «Новофарм». Обидві компанії визнані Національним банком України пов'язаними із власниками ПБ.

Також Дубілета підозрюють й у причетності до розтрати 8,2 млрд грн коштів ПриватБанку. Слідство встановило, що в грудні 2016 року, напередодні націоналізації ПриватБанку, колишній голова правління ПриватБанку Олександр Дубілет розпорядився перерахувати 314,9 млн доларів (8,2 млрд грн за курсом НБУ) з кореспондентського рахунку, відкритого в одному з європейських банків, як погашення заборгованості за раніше виданими акредитивами двом компаніям-агротрейдерам Louis Dreyfus Suisse S.A. і Quadra Commodities S.A. Виконавцями цього розпорядження були на той час заступниця голови правління ПБ Людмила Шмальченко та начальниця департаменту підтримки міжбанківських операцій казначейства ПБ Надія Конопкіна.

Для прикриття фактичної розтрати коштів ПБ і надання вигляду законності цій схемі колишній топ-менеджмент банку підробив банківські документи і провів фіктивне кредитування пов'язаного з банком офшору Claresholm Marketing Ltd. Таким чином цю особу зробили боржником саме на ту суму, яку вивели через погашення акредитивів іншим компаніям.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: