Апеляція ВАКС залишила під заочним арештом ексголову ПриватБанку Дубілета

Читать на русском
Апеляційна інстанція розглянула і залишила без задоволення скаргу адвокатів підозрюваного на рішення про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.
Олександр Дубілет

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду залишила без змін рішення про заочний арешт колишнього голови правління ПриватБанку Олександра Дубілета, якого НАБУ і САП підозрюють в організації розтрати 8,2 млрд грн та 137 млн грн банківської установи.

Таке рішення 15 липня ухвалила колегія суддів АП ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, ВАКС заочно заарештував Дубілета. Не погодившись з таким рішенням, його адвокати подали апеляційну скаргу.

«Апеляційну скаргу захисника підозрюваного (Олександра Дубілета – ред.) - Пушкаря Олега Анатолійовича та апеляційну скаргу захисників Бугая Дениса Володимировича, Бойка Сергія Григоровича на ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 22 грудня 2021 року про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно (Олександра Дубілета – ред.) – залишити без задоволення. Ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 22 грудня 2021 року – залишити без змін», – ідеться в рішенні.

Нагадаємо, Дубілета оголосили в розшук. Також Вищий антикорупційний суд надав НАБУ і САП дозвіл на заочне слідство стосовно Дубілета-старшого.

За версією слідства, колишній перший заступник голови правління ПриватБанку Володимир Яценко у змові з колишнім головою правління ПриватБанку Олександром Дубілетом і екскерівницею департаменту фінансового менеджменту банку Оленою Бичихиною розтратили майже 137 млн грн. Як вважають органи правопорядку, ці гроші за день до націоналізації ПриватБанку безпідставно перерахували страховій компанії «Інгосстрах». Ця фірма визнана Національним банком України пов'язаною із власниками ПБ. До того ж, за даними слідства, власниками СК «Інгосстрах» був Яценко та інші службовці ПриватБанку.

Також Дубілета підозрюють й у причетності до розтрати 8,2 млрд грн коштів ПриватБанку. Слідство встановило, що в грудні 2016 року, напередодні націоналізації ПриватБанку, колишній голова правління ПриватБанку Олександр Дубілет розпорядився перерахувати 314,9 млн доларів (8,2 млрд грн за курсом НБУ) з кореспондентського рахунку, відкритого в одному з європейських банків, як погашення заборгованості за раніше виданими акредитивами двом компаніям-агротрейдерам Louis Dreyfus Suisse S.A. і Quadra Commodities S.A. Виконавцями цього розпорядження були на той час заступниця голови правління ПБ Людмила Шмальченко та начальниця департаменту підтримки міжбанківських операцій казначейства ПБ Надія Конопкіна.

Для прикриття фактичної розтрати коштів ПБ і надання вигляду законності цій схемі колишній топ-менеджмент банку підробив банківські документи і провів фіктивне кредитування пов'язаного з банком офшору Claresholm Marketing Ltd. Таким чином цю особу зробили боржником саме на ту суму, яку вивели через погашення акредитивів іншим компаніям.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: