Україна де-факто вже є членом НАТО – Кулеба

Читать на русском
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна де-факто є членом НАТО. Тепер залишилося статус оформити юридично та без ПДЧ.
Дмитро КулебаФото – Українська правда

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба переконаний, що Україна де-факто вже є членом НАТО. Цей статус залишилося оформити юридично.

Про це він заявив в ефірі національного телемарафону.

«Той процес набуття членства Україною в НАТО, який запустили у 2008 році поставив бар'єр у вигляді плану дій щодо членства… цей процес був заведений у глухий кут. Треба було з нього вийти. Реальність докорінно змінилася і, власне, на полі бою було ухвалено рішення змінити реальність і в дипломатичному просторі», – зазначив міністр.

У яких країнах проводили референдум про членство в НАТОРеферендум про вступ в НАТО проводили п'ять країн – Іспанія, Угорщина, Македонія, Словаччина і Словенія.

За його словами, українці змінили логіку та динаміку євроатлантичної інтеграції і процес набуття членства у Північноатлантичному альянсі. Тепер держави-члени мають оформити запрошення та ухвалити рішення про вступ України консенсусом.

«Ми кажемо дуже просто: де-факто Україна вже є членом НАТО. Треба оформити це де-юре. Це має відбутися якомога швидше і без ПДЧ. Це той сигнал, який ми надіслали світу», – наголосив Кулеба.

Нагадаємо, що 30 вересня президент Володимир Зеленський за підсумками засідання Ради нацбезпеки і оборони підписав заявку на вступ України до НАТО у прискореному порядку.

Двері НАТО завжди відкриті для багатьох союзників, Альянс підтримує права України та її рішення йти власним шляхом. Але рішення про членство тієї чи іншої країни в НАТО прийматимуть усі 30 членів Альянсу, заявив генсек Єнс Столтенберг, коментуючи сьогоднішню заявку України.

Влади Канади та країн Балтії заявили про підтримку заявки України на вступ до Північноатлантичного альянсу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: