Загадкові смерті російських топ-менеджерів: хто і за яких обставин помер

Читать на русском

У росії за місяць до повномасштабного нападу на Україну і після нього за загадкових обставин померли майже два десятки топ-менеджерів великих компаній, зокрема «Лукойлу», «Газпрому» та «Новатеку». Усі смерті були визнані або суїцидом, або нещасним випадком, або такими, що відбулися з природних причин. Хоча в деяких випадках картина події була досить підозрілою. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

У росії протягом 2022 року за загадкових обставин померли майже два десятки топ-менеджерів великих компаній. Хто і за яких обставин – на інфографіці.
Загадкові смерті російських топ-менеджерівСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

8 лютого стало відомо про смерть генерального директора Корпорації розвитку Далекого Сходу та Арктики Ігоря Носова. Як з'ясували ЗМІ, у нього стався інсульт – Носов помер у реанімації. Йому було 43 роки.

У вересні помер ще один топ-менеджер цієї корпорації – директор авіаційної галузі компанії Іван Печорін. Печорін на ходу випав з катера в Приморському краї росії, за два дні його тіло знайшли рятувальники.

6 червня загинули одразу два топ-менеджери холдингу VK – перший заступник гендиректора Володимир Габріелян та директор із закупівель Сергій Мерзляков. Габріелян разом зі своєю дружиною, Мерзляковим та ще одним супутником перебували в експедиції у Ненецькому автономному окрузі. Їхні всюдиходи перекинулися під час перетину річки, Габріелян та Мерзляков не змогли вибратися.

Хто з українських політиків загинув від вогнепальної зброїНайгучніші вбивства або самогубства відомих політиків незалежної України, які загинули від вогнепальних поранень.

У березні-квітні за схожих обставин загинули відразу три російські топ-менеджери. 23 березня у Нижньому Новгороді знайшли мертвим директора великої медичної компанії «Медстом» Василя Мельникова, а також його дружину та двох дітей – у всіх були ножові поранення. Правоохоронці підтвердили, що смерть має кримінальний характер, за однією з версій, бізнесмен міг убити себе та свою родину.

18 квітня у Москві знайшли вбитими віцепрезидента Газпромбанку Владислава Аваєва, його дружину та дочку – всі були застрелені. За версією правоохоронців, Аваєв нібито застрелив дружину та дитину, а потім наклав на себе руки.

Буквально наступного дня на віллі в Іспанії знайшли мертвими колишнього головного бухгалтера компанії «Новатек» Сергія Протосеню, його дружину та дочку. Розглядалася версія, що Протосеня зарізав сплячих дружину та дочку, а потім повісився. Але місцева поліція також припускає, що вся родина стала жертвою вбивства. У версії із суїцидом сумнівається також син Протосені.

Загадково померли ще кілька топ-менеджерів, пов'язаних із «Газпромом». Наприкінці січня у своєму будинку знайшли мертвим керівника транспортної служби «Газпром-інвест» Леоніда Шульмана: при ньому виявили дивну передсмертну записку зі словами, що він «більше не може терпіти болю в зламаній нозі».

25 лютого під Петербургом знайшли повішеним заступника гендиректора Єдиного розрахункового центру «Газпрому» Олександра Тюлякова. Слідство також заявило, що це було самогубство, проте ЗМІ писали, що напередодні Тюлякова бачили побитим, а на місце інциденту служба безпеки компанії нікого не пустила.

5 липня, теж у котеджному містечку під Санкт-Петербургом, знайшли застреленого гендиректора транспортно-логістичної компанії Астра-Шиппінг (підрядника «Газпрому») Юрія Воронова.

Хто з політиків загинув за нез'ясованих обставинХто з українських політиків загинув за нез'ясованих обставин – на інфографіці Слово і діло.

Не лише за загадкових, а й за найбільш «оригінальних» обставин помер ексменеджер «Лукойлу» Олександр Суботін. 8 травня його знайшли у підвалі чужого будинку в Підмосков'ї: за словами власника будинку, Суботін нібито приїхав до нього в стані сильного алкогольного та наркотичного сп'яніння і потім помер. Але в ЗМІ є інша версія: Суботін загинув під час шаманського ритуалу з позбавлення від похмілля, йому нібито могли дати жаб’ячу отруту.

23 липня у Тулі помер директор Конструкторського бюро приладобудування Дмитро Конопльов. Він раптово помер у приватній клініці, причиною смерті назвали серцево-судинне захворювання. ЗМІ писали, що Конопльов страждав на тривожний розлад і депресію і помер під час сеансу ксенотерапії (метод лікування психічних, неврологічних та соматичних захворювань, а також різних залежностей, в його основі – вдихання інертного газу ксенону).

1 вересня з вікна центральної клінічної лікарні у Москві випав голова ради директорів «Лукойлу» Равіль Маганов. У лікарні, за інформацією російських ЗМІ, він був через тяжке серцево-судинне захворювання та депресію.

Нагадаємо, на інфографіці «Слово і діло» можна подивитися, хто з проросійських колаборантів і за яких обставин був ліквідований на окупованих територіях.

Також ми писали, хто з українських політиків загинув за нез'ясованих обставин.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: