Хто з українських політиків загинув від вогнепальної зброї

Читать на русском

У центрі Києва у власному офісі знайшли мертвим народного депутата Валерія Давиденко з вогнепальним пораненням голови. Слідство розглядає версії вбивства, самогубства, а також інсценування самогубства. Якщо життя політика, сповненого планів, раптово обриває куля, то, як правило, версія слідства про самогубство викликає скептицизм. Таких випадків було чимало в історії незалежної України. «Слово і діло» нагадує, хто з українських політиків загинув від вогнепалу.

Євген Щербань

Вбивство Щербаня стало одним з найбільш зухвалих і водночас характерних для 90-х років минулого століття злочинів. Євген Щербань був народним депутатом другого скликання і успішним бізнесменом. Він володів корпорацією «Атон» і холдингом «Індустріальний союз Донбасу», цікавився, серед іншого, газовою сферою.

50 річного політика розстріляли в упор 3 листопада 1996 року в донецькому аеропорту, прямо біля трапу літака ЯК-40, на якому він з сім'єю прилетів з Москви. Щербань вже прямував до свого броньованого автомобіля, коли двоє нападників у формі співробітників аеропорту відкрили стрілянину.

Один з кілерів випустив у Щербаня шість куль, потім другий почав хаотично стріляти, вбивши дружину нардепа, авіатехніка і бортмеханіка. Кілька людей отримали поранення, але вижили. Залишився живим і 19-річний Руслан Щербань, син нардепа.

Вбивці втекли на ВАЗ-2109. Кермував автівкою третій учасник злочинної групи в міліцейській формі. Згодом вбивць Щербаня затримали і засудили. Замовники досі не названі.

Вадим Гетьман

Економіст Вадим Гетьман був нардепом перших двох скликань. У 1992-1993 роках він очолював Нацбанк України. З ініціативи Гетьмана була створена Українська міжбанківська валютна біржа, головою біржового комітету якої він був до своєї загибелі.

Вбивство Гетьмана відбулося увечері 22 квітня 1998 року в будинку, де жив політик. Вбивця чекав свою жертву в під'їзді і як тільки Гетьман зайшов в ліфт, випустив у нього п'ять куль. Один з пострілів був контрольним – у голову.

Експертиза встановила, що злочинці стріляли з пістолета ТТ. При цьому сусіди не чули пострілів, оскільки зброя була з глушником.

Двох виконавців злочину знайшли і засудили, ще один безслідно зник. Замовники досі не названі.

Юрій Кононенко

Власник фірми «Лоск» і найбільшого авторинку в Харкові Юрій Кононенко на момент загибелі був народним депутатом, членом фракції «Народно-демократичної партії».

22 січня 2001 року Кононенко був знайдений мертвим з вогнепальним пораненням лівої частини грудної клітки в своєму робочому кабінеті в селищі Подвірки біля Харкова. На письмовому столі виявили карабін «Сайга» офіційно зареєстрований на Кононеко. Передсмертної записки не знайшли.

Співробітники офісу розповіли, що не чули постріли. Кононенко приїхав на роботу близько 9 ранку, а після наради, попросив принести йому в кабінет «Сайгу» з патронами. Нардеп іноді стріляв в яру біля офісу. В той день він більше не виходив з офісу, тому ввечері співробітники вирішили відкрити двері запасним ключем і виявили вже мертвого Кононенка.

Під час розслідування розглядалися три версії: самогубство, доведення до самогубства і необережне поводження зі зброєю. У червні 2001 року слідство дійшло до остаточного висновку: Кононенко застрелився з необережності, тримаючи карабін дулом до себе.

Георгій Кирпа

Тіло міністра транспорту і зв'язку України, гендиректора «Укрзалізниці» Георгія Кірпи з кульовим пораненням в скроню знайшли на підлозі сауни в його резиденції під Києвом, ввечері 27 грудня 2004 року. Трагедія сталася на наступний день після третього туру президентських виборів в Україні.

Поруч з Кірпою був знайдений його пістолет ПСМ. Постріл був один, куля пройшла навиліт. Передсмертної записки глава «Укрзалізниці» не залишив.

Слідство тривало півроку (розглядалася версія самогубства), і незабаром було закрито через відсутність складу злочину.

Юрій Кравченко

Самогубством була визнана загибель екс-міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, тіло якого знайшли вранці 4 березня 2005 року. За день до свого дня народження, Кравченко був знайдений мертвим в господарській прибудові на своїй дачі під Києвом. В той день о 10.00 він повинен був прибути на допит до Генпрокуратури у справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

У колишнього міністра виявили два поранення в голову: одна куля була випущена в підборіддя, але пройшла навиліт біля носа, друга – в праву скроню і вийшла через потилицю. Слідчі знайшли в кишені у екс-міністра передсмертну записку. У правій руці Кравченко був пістолет «Чезет», зареєстрований на його ім'я.

Деякі експерти заявляли, що Кравченко не міг сам в себе вистрілити двічі. Через два місяці після смерті екс-міністра Генпрокуратура прийшла до висновку, що це було самогубство, і закрила справу. У 2006 році розслідування було поновлено, через рік знову закрито.

Євген Кушнарьов

Нардеп двох скликань, член «Партії регіонів» Євген Кушнарьов також був мером Харкова в 1990-х - 2000-х, главою Адміністрації президента, головою Харківської обласної державної адміністрації та облради.

16 січня 2007 року під час полювання біля Ізюму в Харківській області Кушнарьов отримав вогнепальне поранення в живіт. Через кілька днів від отриманої травми політик помер у лікарні.

Обставини, при яких Кушнарьов отримав поранення, так і не прояснилася. Спочатку повідомлялося, що нардеп отримав поранення в машині зі зброї, яка не була на запобіжнику. Потім слідство зосередилося на версії, що нардепа випадково поранив загонич дичини. Слідство тривало 2,5 року, рідні загиблого не погоджувалися з висновками слідчих.

У травні 2009 року Харківський обласний апеляційний суд амністував загонича і ухвалив рішення знищити всі речові докази у справі. Верховний Суд України підтвердив рішення попередньої інстанції.

Валентина Семенюк-Самсоненко

Народний депутат України чотирьох скликань, в 2005-2008 роках очолювала Фонд держмайна України.

Тіло Семенюк-Самсоненко з вогнепальним пораненням в лоб було знайдено 27 серпня 2014 року в її будинку в селі Чайки під Києвом. Поруч з тілом лежала мисливська рушниця марки ТОЗ (зареєстрована на одного з членів сім'ї). Передсмертної записки правоохоронці не виявили.

У вересні 2014 року в слідчому управлінні МВС повідомили, що в справі смерті Семенюк-Самсоненко підозрюваних немає. До кінця року в Генпрокуратурі прийшли до висновку: є всі підстави вважати, що це було самогубство.

Олег Калашников

Член «Партії регіонів», народний депутат п'ятого скликання Олег Калашніков запам'ятався скандалом зі знімальною групою СТБ, а під час Революції гідності був ведучим на Антимайдані в Маріїнському парку.

15 квітня 2015 року Калашников був знайдений мертвим із п'ятьма вогнепальними пораненнями біля своєї квартири в Києві. Політика застрелили, коли він вийшов з ліфта і прямував додому.

Відразу після інциденту міліція відкрила кримінальне провадження за статтею «Умисне вбивство». Слідство не виключало версію вбивства з політичних мотивів, а також розглядало можливість бізнес-розборок або вбивство через особисту неприязнь.

Дмитро Тимчук

18 червня 2019 року стало відомо про загибель нардепа восьмого скликання від фракції «Народний фронт» Дмитра Тимчука. Його колега по фракції Антон Геращенко повідомив, що за попередніми даними, Тимчук випадково застрелився, коли чистив нагородну зброю у власному будинку.

Версія про самогубство не виключається слідством, оскільки депутат перебував у пригніченому стані, про це знали його дружина і сусіди. Кримінальне провадження за фактом загибелі нардепа відкрито за статтею «Умисне вбивство». Розглядаються версії: необережне поводження зі зброєю, нещасний випадок, версії кримінального характеру.

Раніше «Слово і діло» писало, про обіцянки і гучні заяви українських генпрокурорів щодо резонансних справ.

Також ми розбиралися з аргументами захисту і звинувачення у справі про вбивство Павла Шеремета.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: