США попросили Євросоюз прискорити та збільшити фінансову допомогу Україні – FT

Читать на русском
США розчаровані тим, як повільно Європа надає Україні фінансову допомогу та попросили створити регулярний механізм підтримки.
Фото: AP

Високопосадовці в адміністрації Байдена висловили Євросоюзу розчарування з приводу повільного надання європейської допомоги Україні. Вони попросили Брюссель створити «регулярний механізм» фінансової підтримки.

Про це повідомляє Financial Times із посиланням на чотирьох чиновників.

Як пише видання, Вашингтон часто контактував з Європейською комісією та державами-членами ЄС щодо необхідності «оперативно надати обіцяну економічну допомогу Україні», сказав один із чиновників США.

МВФ розробить для України нову довгострокову програму кредитування – ГеоргієваДиректор МВФ анонсувала, що для України буде розроблено програму для довгострокової взаємодії. Найближчими тижнями це обговорюватимуть представники організації та України.

«Ми повторюємо наш заклик до всіх партнерів України якнайшвидше надати обіцяну допомогу Україні, збільшити свої зобов'язання та віддавати перевагу допомозі у вигляді грантів, а не кредитів», – додав він.

За словами європейського чиновника, Вашингтон використав зустрічі у кулуарах Генасамблеї ООН минулого тижня, щоб закликати ЄС усунути перешкоди для надання допомоги.

«Ми з нетерпінням чекаємо на початок надання ЄС обіцяної допомоги у розмірі 5 млрд євро, починаючи з наступного місяця, і закликаємо ЄС швидко розробити регулярний механізм для продовження надання бюджетної підтримки Україні в майбутньому», – заявив високопоставлений представник США.

Окремо Міжнародний валютний фонд вивчає способи збільшення своєї допомоги України, одночасно рухаючись до повноцінної програми кредитування.

Нагадаємо, 20 вересня Рада ЄС ухвалила рішення про термінове надання Україні додаткової макрофінансової допомоги у розмірі 5 млрд євро.

Прем'єр Денис Шмигаль розповів, скільки Україна планує отримати від США, Євросоюзу та МВФ у наступному році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: