З кремля дзвонили з пропозиціями капітулювати, а Зеленський був готовий піти з посади – розслідування WP про перші дні війни

Читать на русском
У розслідуванні видання WP йдеться, що в перші дні війни Сергій Шойгу та Дмитро Козак передавали українській стороні пропозиції капітулювати. Володимир Зеленський у свою чергу був готовий піти у відставку, якби це допомогло покласти край війні.

Наступ російської армії на Київ 24 лютого і те, що сталося на околицях столиці в наступні 36 днів, стало найбільшою помилкою володимира путіна. На диво всього світу, похід на українську столицю закінчився принизливим відступом, який оголив системні проблеми російських військ.

Про це йдеться у новому розслідуванні The Washington Post, присвяченому першим дням повномасштабної війни.

Як Володимир Зеленський зустрів 24 лютого. Видання пише, що міністр внутрішніх справ Денис Монастирський прокинувся від дзвінка рано-вранці: начальник прикордонної служби повідомив, що його підрозділи борються з росіянами на трьох напрямках.

Монастирський зателефонував до президента і сказав: «Почалося». «Що саме?» — спитав Зеленський.

«Зважаючи на те, що йдуть обстріли відразу в різних місцях, це все», — сказав він Зеленському, заявивши, що це схоже на повномасштабне вторгнення.

Знаковий рубіж – півроку повномасштабної війни: які обіцянки за останній місяць дав ЗеленськийВолодимир Зеленський обіцяв знайти винних у трагедії в колонії в Оленівці, відмовитися від будь-яких переговорів із росією у разі проведення псевдореферендумів та зробити ветеранську політику одним із пріоритетів України.

Після цього Зеленський скликав нараду. На ній було вирішено, що частина кабінету, у тому числі відповідальні за поліцію та оборону, залишиться у Києві, а решта переміститься на Західну Україну.

Росія в перші години та дні війни намагалася добитися капітуляції України. 22 лютого міністр оборони Олексій Резніков розмовляв телефоном зі своїм колегою в Білорусі Віктором Хреніним: той пообіцяв йому, що російські війська не підуть на Україну з території Білорусі.

Після початку вторгнення Хренін знову дзвонив Резнікову та передав послання від Сергія Шойгу: якщо Україна підпише акт про капітуляцію, вторгнення припиниться.

За словами Резнікова, він відповів: «Я готовий прийняти капітуляцію з російського боку».

Крім того, керівнику ОПУ Андрію Єрмаку дзвонив Дмитро Козак, який сказав, що «українцям настав час здаватися». Як пише видання, «Єрмак вилаявся на Козака і повісив слухавку».

Зеленський був готовий піти у відставку, якщо це покладе край війні. Як відомо, президент відмовився залишати Київ після початку вторгнення, незважаючи на попередження про те, що його можуть вбити.

При цьому він був готовий піти у відставку, якщо це допоможе зупинити війну. «Я не намагаюся триматися за владу. Якщо питання тільки в тому, щоб мені піти і це зупинить кровопролиття, то я лише за. Я піду зараз. Я пішов у політику не для цього – і я піду, коли ви скажете, якщо це припинить війну», – цитує Зеленського видання.

За його словами, якби він втік, це призвело б до краху влади, і як би почувалися українські військові на передовій.

Ще один цікавий факт від видання: Андрій Єрмак кілька тижнів регулярно відправляв офіційним особам у всьому світі фотографії руйнувань та жертв в Україні, щоб переконати надати допомогу.

За кілька днів сил оборони Києва майже повністю закінчилися артилерійські боєприпаси. У середині березня бої протягом усього Київського фронту стали настільки інтенсивними, що протягом кількох днів українські сили ризикували залишитися без боєприпасів для 152-мм артилерійських знарядь.

Нагадаємо, в іншій частині розслідування видання розповіло, як ФСБ росії провалила підготовку до повномасштабної війни. Перед вторгненням оперативники були настільки впевнені у швидкому падінні Києва, що останніми днями шукали та облаштовували квартири у столиці.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: