Кабмін затвердив проект держбюджету-2023: витрати на оборону збільшать у чотири рази

Читать на русском
Кабінет міністрів підтримав проект держбюджету України на 2023 рік. Скільки хочуть витратити на оборону, соціальні програми та яким буде курс долара.
Фото Слово і діло

Кабінет міністрів підтримав проект держбюджету України на 2023 рік. Документ розробило Міністерство фінансів. Вже завтра його внесуть у Раду. Україна вперше прийматиме бюджет в умовах повномасштабної війни.

Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко у Facebook у вівторок, 13 вересня.

Долар по 50 та інфляція вище 30%: ЗМІ дізналися деталі урядового макропрогнозу на 2023 рікУ макроекономічному прогнозі Кабміну на 2023 рік закладено долар по 50 грн, інфляцію на рівні 30,6 відсотків, а також зростання ВВП.

«Бюджет воюючої країни на 2023 рік розроблено Міністерство фінансів України та підтримано Кабінетом Міністрів України. Держбюджет-2023 – це бюджет країни, яка стане сильнішою, зміцнить свою обороноздатність, зможе відбудовуватися після завданої шкоди через російську збройну агресію, а також дбати про тих громадян, які цього потребують», – написав він.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль озвучив, скільки буде закладено у бюджеті на основні галузі. На оборону виділено понад 50% бюджету.

«У бюджеті, який ми подаємо, є один головний пріоритет — оборона та безпека нашої країни. 1 трлн 136 млрд гривень або майже 50% всього бюджету буде спрямовано саме для сектору безпеки й оборони. Це зарплати військових, забезпечення армії, ремонти й закупівлі техніки та зброї і ще багато інших важливих для оборони речей. Якщо порівняти з бюджетом, який ми подавали на 2022 рік, то зростання видатків на безпеку й оборону буде більш ніж у 4 рази», – сказав він на засіданні Кабміну 13 вересня.

За словами прем’єра, другий пріоритет – соціальні програми.

«Пенсії, субсидії, допомога малозабезпеченим родинам, виплати внутрішньо переміщеним особам, витрати на медицину та освіту — це ще 35% від всіх видатків у проекті бюджету. Це більше 800 млрд грн. Важливо, що Уряд буде збільшувати допомогу адресно саме тим, хто цього найбільше потребує, зокрема ми передбачаємо збільшення фінансування Пенсійного фонду з бюджету на більш ніж 30 млрд гривень», – сказав Шмигаль.

Він зазначив, що решта витрат скорочуватиметься. Головна стаття економії – це зменшення витрат на органи державної влади.

«Ми зменшуємо кількість чиновників, урізаємо зарплати та премії. За винятком силових структур, витрати на утримання органів державної влади будуть скорочені на 11,6 млрд. гривень порівняно з 2022 роком», – заявив глава Кабміну.

За словами Шмигаля, також у рамках бюджету-2023 буде створено Фонд ліквідації наслідків збройної агресії у розмірі не менше 19 млрд грн. А місцеві бюджети отримають додаткову дотацію на компенсацію видатків у зв'язку з війною – 24 млрд грн.

Попередні основні показники держбюджету-2023:

  • доходи 1,28 трлн гривень
  • видатки на рівні 2,57 трлн. гривень.
  • щомісячний дефіцит бюджету - понад 3 млрд доларів.
  • в рамках макропрогнозу економіка наступного року зросте на 4,6% у реальному вираженні та на 37% у номінальному.
  • середня зарплата орієнтовно складе 18,5 тисяч гривень,
  • інфляція може досягти 30%

Курс долара в Україні у 2023 році, за прогнозами, коливатиметься в районі 42 гривень.

Згідно з Бюджетним кодексом, уряд має внести проект держбюджету до Верховної ради до 15 вересня.

«Завтра чекаємо на реєстрацію в парламенті і починається бюджетний процес, а саме: подання пропозицій нардепів до 1 жовтня та голосування в першому читанні до 20 жовтня», - уточнив нардеп Ярослав Железняк.

Нагадаємо, Сергій Марченко анонсував, що держбюджет на 2023 рік буде надзвичайно жорстким. Уряд перегляне та оптимізує витрати у всіх сферах, але витрати на пенсії, соціальні виплати, кошти на військову кампанію та армію будуть обов'язково профінансовані.

У Мінфіні також називали дефіцит держбюджету-2022 за серпень. Він залишився на рівні 5 млрд. грн. завдяки грантовій допомозі.

«Слово і діло» пропонує згадати, скільки закладали коштів на медицину, оборону та інші ключові галузі у 2022 році, а також які субвенції отримали регіони.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: