Скільки витратять коштів на медицину, оборону та інші ключові галузі у 2022 році

Читать на русском

У державному бюджеті на 2022 рік заклали 1 трлн 499,5 млрд грн видатків. Пріоритетними галузями для формування бюджету, як завжди, були медицина, оборона, освіта та інфраструктура. «Слово і діло» пропонує подивитися, скільки виділили грошей на ці та інші ключові галузі.

На соціальний захист та соцзабезпечення у бюджеті передбачили 323,9 млрд грн, це 21,6% від загальної суми видатків. Сюди входить соцзахист пенсіонерів, ветеранів, сімей, дітей, молоді, безробітних та інших категорій населення, допомога у вирішенні житлового питання.

Розмір субвенції місцевим бюджетам на 2022 рік склав 193,6 млрд грн. Це 12,9% усіх витрат, що можна порівняти з видатками на охорону здоров'я – на цю галузь у бюджеті заклали 193,5 млрд.

Витрати на медицину включають фінансування стоматології, Центрів екстреної медичної допомоги, фельдшерсько-акушерських пунктів, лікарень, центрів первинної медичної, перинатальних центрів тощо.

12,1% усіх витрат становить обслуговування державного боргу – на 2022 рік на це виділили 181,4 млрд грн.

Видатки на оборону наступного року становитимуть 136 млрд грн (9,1% від усіх видатків у бюджеті).

На економіку, промисловість, сільське господарство та інфраструктуру в держбюджеті заклали 128,5 млрд грн (8,6% від усіх видатків). На громадський порядок та безпеку виділять 126,9 млрд грн (8,5%): це, зокрема, боротьба зі злочинністю, охорона кордону, протипожежний захист, кримінально-виконавча система.

Видатки на освіту становитимуть 71,4 млрд грн (4,8%); на функціонування держапарату, проведення виборів та референдумів – 61,8 млрд грн (4,1%); на судову владу – 50,9 млрд грн (3,4%); на культуру, мистецтво, спорт та інформаційну політику – 21 млрд грн (1,4%); на охорону довкілля – 9,4 млрд грн (0,6%); на житлово-комунальне господарство – 1,2 млрд грн (0,1%).

Нагадаємо, на інфографіці можна подивитися, з якими основними показниками ухвалили держбюджет-2022. Також ми писали, як порівняно з поточним роком змінилися видатки.

Крім того, «Слово і діло» проаналізувало, чи є у бюджеті-2022 гроші на обіцянки Володимира Зеленського.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: