Війна в Україні: стало відомо, скільки доходів недоотримав держбюджет у першому півріччі

Читать на русском

Держбюджет у першому півріччі недоотримав щонайменше 176 млрд гривень, у тому числі за рахунок скорочення імпорту, ВВП, доходів підприємств і робочих місць. Далися взнаки також зміни до податкового та митного законодавства.

Через повномасштабну війну в Україні державний бюджет у січні-червні недоотримав щонайменше 176 млрд гривень окремих доходів.

Про це розповів голова Рахункової палати Валерій Пацкан, повідомляє пресслужба відомства.

30 років Незалежності: як змінювалися ВВП та показники держбюджетуЯк за часів незалежності України змінювалися реальний ВВП, а також доходи і витрати держбюджету – на інфографіці.

«За оцінкою Рахункової палати, через війну, розв’язану росією, держбюджет у першому півріччі недоотримав щонайменше 176 млрд грн доходів. У тому числі за рахунок скорочення імпорту, ВВП, прибутків підприємств та робочих місць – 104 млрд грн. Крім цього, через зміни до податкового і митного законодавства, внесені впродовж першого півріччя з метою відновлення та стимулювання господарської діяльності в умовах війни, до держбюджету не надійшло 72 млрд гривень. Втрати доходів вдалося частково компенсувати завдяки надходженню міжнародної фінансової допомоги та стримуванню відшкодування ПДВ», – повідомив Пацкан

Він зазначив, що зараз для влади пріоритетними сферами залишаються оборонна та соціальна. У січні-червні третину видатків держбюджету направили на оборону, а п'яту частину – на соціальний захист.

Щодо видатків держбюджету: вони проведені на 264 млрд грн, або 21% менше за план. Майже дві третини невиконання плану складали витрати на оплату праці з урахуванням грошового забезпечення військовослужбовців, соціальні виплати та закупівлі, ремонт озброєння, військової техніки, засобів та обладнання.

За словами Пацкана, державні запозичення у першому півріччі перевищили план і становили майже половину всіх надходжень загального фонду держбюджету.

Нагадаємо, уряд уже готує держбюджет на 2023 рік. За словами міністра фінансів Сергія Марченка, документ буде надзвичайно жорсткий – буде переглянуто та оптимізовано витрати по всіх сферах.

15 серпня Верховна рада ухвалила чергові зміни до держбюджету-2022. Докладніше тут.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: