Бюджет-2023 буде надзвичайно жорстким – подробиці від Марченка

Читать на русском
При складанні держбюджету на 2023 рік буде переглянуто та оптимізовано всі витрати. Але держава профінансує пенсії, зарплати медикам та армії, соціальні виплати.
Слово і діло

Державний бюджет на 2023 рік буде надзвичайно жорстким. Уряд перегляне та оптимізує витрати у всіх сферах, але витрати на пенсії, соціальні виплати, кошти на військову кампанію та армію будуть обов'язково профінансовані.

Про це міністр фінансів Сергій Марченко розповів в інтерв'ю РБК-Україна.

«Не буде видатків, які не будуть переглянуті. По всім сферам однозначно буде перегляд всіх видатків, оптимізація. У нас бюджет виходить з одного боку надзвичайно складний, тому що складний рік, складні макропоказники, які важко об'єктивно оцінити, багато невідомих. Але з іншого боку – достатньо простий. Тому що ми маємо профінансувати пенсії пенсіонерам, зарплати медикам, освітянам, соціальний захист громадян, виплати внутрішньо переміщеним особам і кошти на військову кампанію, на армію. Все. Бюджет буде надзвичайно жорсткий. Це бюджет можливостей в умовах війни. Але при цьому є надія, що ми зможемо його профінансувати», – сказав Марченко.

Дефіцит держбюджету України до кінця року становитиме близько 50 млрд доларів – УстенкоОлег Устенко прогнозує, що до кінця року дефіцит держбюджету становитиме 50 млрд доларів. До війни планувалося, що дефіцит на рік буде 7 млрд.

Ключове завдання, за його словами, – знайти кошти, у тому числі за допомогою міжнародних партнерів, щоб профінансувати дефіцит бюджету.

Який курс гривні буде закладено у бюджеті, Марченко поки що не анонсував, але сказав, що «цифри не катастрофічні».

Щодо того, чи планується індексація соціальних стандартів у 2023 році, остаточної відповіді також немає.

Але у держбюджеті буде скорочено витрати на міністерства. «У даному випадку ми просто банально зменшуємо бюджети міністерств на 10%. Уже цього року зменшили на 10%. Просто менший фонд, а далі є різні ідеї про оптимізації. Зараз міністерства проходять різні стрес-тести, оцінку власних політик. Це складний процес. Думаю, будуть певні оптимізаційні процеси запроваджено. Єдине, що я хочу сказати, що великої економії коштів тут не варто очікувати», – розповів він.

Нагадаємо, на інфографіці «Слово і діло» можна побачити, з якими основними показниками ухвалили довоєнний держбюджет на 2022 рік.

Також ми писали, як за роки незалежності змінювався реальний ВВП та основні показники державного бюджету.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: