У Мінекології оцінили збиток довкіллю за півроку війни в Україні

Читать на русском
Через вторгнення росії в Україні постраждала майже третина всього лісового фонду, зросла кількість пожеж. Росіяни окупували 8 наших заповідників та 12 національних парків.

Російські війська за півроку війни завдали довкіллю України збитків на суму понад 962 млрд гривень.

Про це на брифінгу заявив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець, передає пресслужба відомства.

«Так, шкода лише від викидів забруднюючих речовин у повітря сягає 823 млрд грн. Шкода ґрунтам та землям перевищує понад 138 млрд грн. А ще будуть окремі методики та розрахунки по збиткам українським лісам, Чорному та Азовському морям, надрам, природно-заповідному фонду тощо», – розповів Стрілець.

Ліси в Україні: скільки грошей витрачали на відновлення останні 10 роківСкільки грошей витрачали на лісове господарство в Україні та яку площу лісів вдалося відновити – на інфографіці.

За півроку війни команда міністерства встановила понад 2 тисячі фактів збитків довкіллю.

Міністр зазначив, що внаслідок повномасштабного вторгнення росіян постраждала майже третина всього лісового фонду України, у рази зросла кількість пожеж: якщо торік в Україні була лише одна велика пожежа площею понад 5 га, то цього року таких вже понад 100.

Збитки рослинному світу та лісам орієнтовно становлять 183,2 млрд гривень.

«20% природоохоронних територій уражені війною. В зоні ризику – 2,9 млн га територій Смарагдової мережі та 17 Рамсарських об’єктів площею більше 600 тисяч га. Росіяни окупували 8 наших заповідників і 12 національних природних парків. рф показала, що таке життя під окупацією. Так, практично 80% території нацпарку «Святі гори» знищено. У травні Кінбурнська коса цілий тиждень горіла через бойові дії. Там горіли реліктові ліси. В окупованій «Асканії Новій» наразі гуманітарна криза. І цей перелік можна продовжувати», – розповів Стрілець.

Нагадаємо, видання The Washington Post з посиланням на аналіз експертів повідомляло, що росія зараз контролює українські родовища вугілля, нафти, газу та металів на суму не менше ніж 12,4 трлн доларів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: