САП оскаржила закриття справи дітей покійного екснардепа Березкіна

Читать на русском
Апеляційна інстанція отримала від антикорупційної прокуратури скаргу на рішення колегії суддів про закриття кримінального провадження.
Максим та Вікторія Березкіни

Спеціалізована антикорупційна прокуратура оскаржила рішення про закриття кримінального провадження про заволодіння 20 млн доларів кредиту Ощадбанку аграрним холдингом «Креатив», де серед обвинувачених є син та дочка покійного колишнього народного депутата Станіслава Березкіна Максим та Вікторія.

Про це свідчать дані з сайту Судової влади України.

Як відомо, Вищий антикорупційний суд повністю закрив справу про заволодіння кредитом Ощадбанку. Не погодившись з таким рішенням, прокурор САП подав апеляційну скаргу. За нею Апеляційна палата ВАКС відкрила провадження. Для розгляду апеляції визначено колегію у складі: головуючого Олега Павлишина, суддів Віктора Панкулича та Андрія Никифорова.

Як відомо, крім дітей екснардепа Березкіна у справі також обвинувачують: ексзаступницю глави правління Ощадюанку Ірину Земцову, оцюновачку Катерину Волосян, колишнього начальника управління проектного фінансування Ощадбанку Євгена Харлана, начальника управління фінансування підприємств важкої промисловості та будівельної галузі департаменту корпоративного бізнесу Ощадбанку Євгенію Терещенко, ексдиректора ПрАТ «Креатив» Олександра Бойка, ексголову правління холдингу «Креатив» Юрія Давидова, експрацівників ПрАТ «Креатив» Віталія Пустовіта і Оксану Сікорську, колишнього директора Заводу модифікованих жирів Сергія Тимченка і ексголовного бухгалтера ПрАТ «Креатив» Тетяну Слюсаренко.

Нагадаємо, САП закрила дві справи стосовно екснардепа Березкіна в зв'язку з його смертю. За версією слідства, екснардеп Березкін у 2013-2014 роки організував злочинну групу, метою якої було заволодіння 20 мільйонами доларів Ощадбанку, виділених аграрному холдингу «Креатив» у вигляді кредиту. На той момент нардеп був фактичним контролером фірми, а його син – співзасновником. За версією слідства, після отримання кредитних коштів, у забезпечення якого були надані елеватор і фіктивний договір, вони відразу ж були виведені на рахунки швейцарської фірмі CREATIV TRADING SA й белізької компанії Quadra Commodities SA Limited за договорами купівлі-продажу товарів тропічної олії на зазначену суму.

При цьому фактична поставка не була проведена. Надалі 10 млн дол. перерахували Quadra Commodities SA Limited у латвійському банку ABLV Bank. Після цього 7,64 млн дол. перерахували кіпрському офшору Pricewaterhousecoopers Associates Ltd за купівлю фірмою Quadra Commodities SA Limited 100% акцій компанії Barcosta Ventures Limited, яка є власником 97% акцій ПАТ «Чорноморгідрозалізобетон». Інша частина вказаних кредитних коштів у розмірі 2,32 млн дол. була перерахована іншій белізькій компанії Titan LTD на рахунок у латвійському банку. За даними слідства, компанії CREATIV TRADING SA, Quadra Commodities SA Limited і TITAN LTD контролювались однією групою фізичних осіб.

Також Березкін сам підтвердив той факт, що він інвестував у купівлю заводу «Чорноморгідрозалізобетон», під час свідчень у Верховному суді Белізу в 2015 році. За словами правоохоронців, зараз контрольним пакетом акцій «Чорноморгідрозалізобетону» володіють син і дочка Березкіна.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: