Апеляція залишила в антикорупційному суді справу сина екснардепа Березкіна

Читать на русском
Апеляційна палата розглянула і залишила без задоволення клопотання захисника обвинуваченого про направлення кримінального провадження до іншого суду.
Максим Березкін

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду залишила в ВАКС кримінальне провадження за обвинуваченням сина колишнього народного депутата Станіслава Березкіна Максима, його ж дочки Вікторії та ще десятьох осіб у причетності до заволодіння кредитом Ощадбанку.

Таке рішення 26 жовтня ухвалила колегія судді ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Захисник Березкіна подав до суду клопотання про передачу справи з Вищого антикорупційного суду до Кіровського районного суду Кіровограда, оскільки вона нібито непідсудна ВАКСу. На його думку, відсутні підстави підслідності цього кримінального провадження НАБУ, а саме наявність умов, визначених у п.п. 1-3 ч. 5 ст. 216 КПК України. Пункти 1 та 3 не можуть бути застосовані до даної справи, оскільки посади обвинувачених не належать до посад, перерахованих у п. 1 ч. 5 ст. 216 КК України, та обвинуваченим не інкримінуються кримінальні правопорушення, передбачені ст. ст. 369, 369-2 КК України.

Вивчивши клопотання, судді залишили його без задоволення. «Клопотання захисника обвинуваченого (Максима Березкіна – ред.) – адвоката Бема Маркіяна Володимировича про направлення кримінального провадження з Вищого антикорупційного суду до Кіровського районного суду Кіровограда – залишити без задоволення», – йдеться в рішенні.

Нагадаємо, САП закрила дві справи стосовно екснардепа Березкіна в зв'язку з його смертю. За версією слідства, екснардеп Березкін у 2013-2014 роки організував злочинну групу, метою якої було заволодіння 20 мільйонами доларів Ощадбанку, виділених аграрному холдингу «Креатив» у вигляді кредиту. На той момент нардеп був фактичним контролером фірми, а його син – співзасновником. За версією слідства, після отримання кредитних коштів, у забезпечення якого були надані елеватор і фіктивний договір, вони відразу ж були виведені на рахунки швейцарської фірмі CREATIV TRADING SA й белізької компанії Quadra Commodities SA Limited за договорами купівлі-продажу товарів тропічної олії на зазначену суму.

При цьому фактична поставка не була проведена. Надалі 10 млн дол. перерахували Quadra Commodities SA Limited у латвійському банку ABLV Bank. Після цього 7,64 млн дол. перерахували кіпрському офшору Pricewaterhousecoopers Associates Ltd за купівлю фірмою Quadra Commodities SA Limited 100% акцій компанії Barcosta Ventures Limited, яка є власником 97% акцій ПАТ «Чорноморгідрозалізобетон». Інша частина вказаних кредитних коштів у розмірі 2,32 млн дол. була перерахована іншій белізькій компанії Titan LTD на рахунок у латвійському банку. За даними слідства, компанії CREATIV TRADING SA, Quadra Commodities SA Limited і TITAN LTD контролювались однією групою фізичних осіб.

Також Березкін сам підтвердив той факт, що він інвестував у купівлю заводу «Чорноморгідрозалізобетон», під час свідчень у Верховному суді Белізу в 2015 році. За словами правоохоронців, зараз контрольним пакетом акцій «Чорноморгідрозалізобетону» володіють син і дочка Березкіна.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: