Як розгортається контрнаступ ЗСУ на півдні – оцінка ISW

Читать на русском
Контрнаступ України на півдні є згуртованим процесом, але для результату потрібен час. Втім, аналітики вважають, що дії ЗСУ вже призводять до передислокації та зміни пріоритетів російських військ.

Український контрнаступ на півдні країни є згуртованим процесом, для правильного виконання якого знадобиться деякий час.

Оцінку діям ЗСУ дали аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

29 серпня українські військові завдавали ударів по російських понтонних переправах через Дніпро, що узгоджується з початком контрнаступу. Аналітики зазначають, що наслідки знищення поромів будуть більш ефемерними, ніж наслідки виведення мостів з ладу – тому їх варто атакувати одночасно із проведенням активних наземних операцій.

ЗСУ підтвердили знищення поромної переправи приблизно за 16 км на захід від Нової Каховки на правому березі Дніпра, а також удар по понтонній переправі біля Антонівського мосту.

Британська розвідка розповіла, від чого залежить успіх наступу ЗСУ на півдніРосія істотно посилила своє військове угруповання на західному березі Дніпра в районі Херсона, причому успіх наступу ЗСУ залежить від згуртованості об'єднаних сил.

Аналітики зазначили, що українські військові давно докладають зусиль зі знищення російських наземних ліній зв'язку, що вказує на наявність довгострокових планів, що складаються з ударів та наземних операцій. Такі удари підривають здатність росіян забезпечувати та зміцнювати свої позиції живою силою та технікою, що допоможе українському наземному контрнаступу.

«Український контрнаступ, таким чином, є згуртованим процесом для правильного виконання якого знадобиться деякий час. Кремль, швидше за все, скористається відсутністю негайного звільнення Херсона або мовчанням української сторони щодо ходу контрнаступу, щоби представити українські зусилля в хибному світлі та підірвати громадську довіру до їхніх перспектив», – заявили в ISW.

Російські війська, йдеться у звіті, коригують свої позиції на півдні України, ймовірно, у відповідь на контрнаступ. РФ продовжує перекидати великі колони військової техніки з Криму та Мелітополя.

Крім того, окупанти на Херсонщині намагаються провести ротацію військ, ймовірно, у спробі зміцнити деякі вразливі позиції.

«Український контрнаступ, ймовірно, призводить до передислокації та зміни пріоритетів російських військ на театрі військових дій», – зазначили аналітики ISW.

Нагадаємо, 29 серпня ЗСУ розпочали наступальні дії на багатьох напрямках на півдні.

Президент Володимир Зеленський не став підтверджувати початок контрнаступу, заявивши, що реальні плани військ на південному напрямку нікому не розкриватимуться.

Водночас у Міноборони США вважають, що ЗСУ мають «хороші шанси» повернути території півдня. І як повідомляє CNN, нещодавні постачання американського озброєння було призначено саме для цього контрнаступу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: