Бонсай-армії: Боррель заявив, що Євросоюз не може покладатися на свої збройні сили

Читать на русском
Як зазначив Боррель, європейські армії повинні бути здатними вести як територіальну оборону, так і асиметричну війну на відстані.

Війна в Україні та зростання напруги в інших регіонах світу примушують країни ЄС шукати шляхи подолання «бонсай-ефекту» європейської армії. Європейці мають спільно обміркувати свої можливості у випадку інтенсивної війни і співпрацювати для покращення своєї обороноздатності в умовах нових стратегічних викликів.

Про це Боррель написав у блозі на сайті Європейської зовнішньополітичної служби.

«Європейські армії були спустошені, та могли бути названі «бонсай-арміями»: вони виглядають як реальна річ, але зменшена до мініатюрної версії», - заявив Боррель.

Він нагадав, що протягом минулих 20 років розбудова європейських армій відбувалася, переважно, для здійснення «експедиційних операцій» за межами ЄС, прикладами яких можуть бути операції в Афганістані, в Іраку або в африканському регіоні Сахель.

Ситуація довколо Запорізької АЕС залишається вкрай тривожною – БоррельСитуація на Запорізькій АЕС залишається вкрай напруженою, тому росія обов'язково має пропустити на територію станції місію МАГАТЕ.

Згідно з його словами, потрібно негайно посилювати колективну безпеку країн ЄС.

«Це літо надало багато матеріалу для роздумів навколо європейської оборони та її майбутнього: від війни проти України до серйозного погіршення безпеки в Сахелі та річниці захоплення Афганістану рухом Талібан. Ми маємо бути готовими постати перед важкими рішеннями та зробити розумний вибір. Якщо ми робитимемо це разом, як європейці, ми зможемо посилити нашу колективну безпеку», - зауважив Високий представник ЄС.

Для підтвердження своїх слів Боррель додав, що з 1945 року військовий флот Франції не був таким маленьким, оскільки кількість кораблів скоротилася наполовину з 1990 року. З 1996 року ВПС Франції скоротили кількість літаків на 30 відсотків. Розриви є також у Сухопутних військах, зокрема, у вимірі артилерії та боєприпасів, оскільки запаси такого військового обладнання були спустошені внаслідок оборонних поставок для України. Водночас він додав, що ситуація є гіршою в інших країнах ЄС, включаючи Німеччину, Італію та Іспанію.

«Виникає питання, а що ж робити? Ми не можемо зустрічати з нашими «арміями-бонсай» більш загрозливий стратегічний ландшафт, де діють опоненти, що використовують війну високої інтенсивності. Водночас, ми не можемо також бути задоволеними результатами нашої експедиційної військової діяльності», - сказав Боррель.

Нагадаємо, що у ЄС обговорять компромісний варіант візових обмежень для громадян росії.

При цьому, Боррель не підтримує введення повної заборони на візи для громадян росії.

Раніше Боррель назвав умову діалогу між Євросоюзом та росією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: