Монастирський розповів про дзвінок Зеленському в перші хвилини після початку війни

Читать на русском
Голова МВС Денис Монастирський у перші хвилини після початку повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого зателефонував президенту Володимиру Зеленському.

Голова МВС Денис Монастирський у перші хвилини після початку повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого зателефонував президенту Володимиру Зеленському.

Про це глава відомства розповів журналістам видання The Washington Post, повідомляє пресслужба МВС.

За інформацією МВС, кореспонденти американської газети поспілкувалися більш ніж із сотнею осіб і днями опублікували статтю, аби показати справжню відвагу, силу духу та винахідливість українського народу під час зупинення атак рф на підступах до столиці та реконструювати хід битви за Київ.

Про скасування комендантської години в Україні говорити рано – МонастирськийКомендантську годину в Україні поки що не збираються скасовувати, повідомили у МВС. Навіть на територіях, де не ведуться бойові дії.

У відомстві уточнили, що зараз, після півроку неймовірного опору українців, фраза «взяти Київ за три дні» – це привід для жартів над «другою армією світу», але на початку повномасштабного вторгнення рф результат битви за Київ був абсолютно непередбачуваним.

«...Було темно. На зв'язку був голова Прикордонної служби України: він повідомив, що його підлеглі борються із росіянами у трьох північно-східних областях України», - розповів Монастирський про початок дня 24 лютого.

За словами міністра, він поклав слухавку та зателефонував президенту Зеленському, сказавши йому, що «почалося».

«Враховуючи, що атаки йдуть відразу в декількох місцях, це воно», - зазначив міністр, сказавши Зеленському, що офіційний Київ, схоже, зіткнувся з повномасштабним вторгненням Росії в Україну.

Монастирський заявив, що росіяни в перші хвилини завдавали страшних ударів по нашій ППО та жахливих ударів по наших військах загалом.

«Залишалися 20-метрові вирви, подібних до яких ніхто в житті не бачив», - уточнив Монастирський.

За словами очільника МВС, на той момент перед усіма постало питання, як далеко може зайти ворог, який «зібрав сили в такий колосальний кулак».

Також Монастирський згадав, як глава держави зібрав своїх головних радників, і що тоді було схвалено рішення, що частина кабінету, в тому числі керівники поліції та оборонної сфери, залишиться в Києві, а решта переїде на захід України.

Тоді урядовці з подивом спостерігали за кадрами, знятими системою прикордонного спостереження – як сотні російських танків та іншої бронетехніки прямують в Україну колонами, що нагадало настання часів Другої світової війни: з Білорусі – на північ, з росії – на Схід, із Криму. - на південь.

«Вся карта (Україна – ред.) була червоною та вимагала уваги», – розповів міністр.

Голова МВС України також обговорив з американськими журналістами питання про те, що українці різного віку, які ніколи не тримали зброю в руках, кинулися за стволами після того, як протягом кількох днів після вторгнення росії українська влада вирішила роздати зброю і озброїти потенційний партизанський опір.

«Цей крок став важливим стримуванням як для росіян, так і для потенційних українських перебіжчиків. Адже будь-який український мер, який задумався про зраду, зрозумів би, що на зовнішній стороні на нього чекають 20 людей зі зброєю, і що «він і його родина будуть першими», - сказав Монастирський.

Раніше Зеленський назвав кількість ракет, які росія запустила по Україні з 24 лютого.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: