Чи наважиться росія вчинити «суд» над українськими військовополоненими у Маріуполі: думка експерта

Читать на русском
Олег Ліснийполітолог

Якщо українських військовополонених вивезуть на центральну площу Маріуполя та проведуть над ними «суд» – це буде щось на кшталт того, як ІДІЛ бачить судочинство. Тому, якщо росія це зробить, вона стане в одну когорту з терористичними організаціями, і після цього цивілізований світ має визнати її такою.

Таку думку у коментарі «Слово і діло» висловив політолог Олег Лісний.

За його словами, путін, як і всі диктатори, дуже прив’язаний до сакральних дат.

«Для путіна День Незалежності Україні по градації десь друге після того, як зруйнувався Радянський Союз (путін заявляв, що для нього це найбільша катастрофа того часу, – Ред.), тому йому важливо у цей день, по його мірках, «поставити на коліна» українських захисників, український народ і цивілізований світ у такий спосіб», – зазначив політолог.

Водночас, Лісний переконаний, що це матиме протилежну реакцію, тому що путін вже один раз промахнувся.

Україна закликала світ не допустити судилища над українськими військовими у МаріуполіУкраїна закликає світ не допустити проведення так званого суду над захисниками Маріуполя, а також направити міжнародні місії до місць утримання українських військовополонених.

«Насамперед, потрібно згадати лозунги, які напередодні повномасштабного вторгнення путін доносив до своїх людей, – що він прийде в Україну начебто для денацифікації. Тому, коли за три дні, за тиждень і так далі не вийшло повністю окупувати територію Україні і перейти до жостких репресій, у путіна залишилась одна складова, яку він може показати в якості «перемоги»», – сказав політолог.

Він наголосив, що судилище, яка може відбутися у Маріуполі, – це воєнний злочин, адже згідно з конвенціями так поводитися з полоненими не можна. Тим паче, передавати їх у руки терористам (представникам так званих Л/ДНР тощо).

«У цьому вбачається така мета – показати всередині росії, що є якийсь успіх, оскільки вони накрутили тему азовців у своєму медіапросторі і навіть прив’язали азовців до загибелі Дугіної. Я вважаю, що це одна з тих акцій, яка спрямована саме на своє середовище», – додав Олег Лісний.

На думку політолога, судилище дійсно може відбутися, тому що була підготовка й іншого інформаційного приводу у росії наразі немає.

«Росія буде робити так, щоб заболіло у кожного українця. І не просто заболіло, а виникла потреба звинувачувати когось у цих діях, окрім росії, мовляв, а чому так сталося? Чому не врятувати? Тощо. Але тут є зворотнє запитання. А чому ті, хто гарантували недопущення такої ситуації, зараз сором’язливо опустили очі і не впливають на процес?», – наголосив експерт.

Лісний переконаний, що зараз лідери усіх країн, а ще краще лідери міжнародних організацій, які відповідають за права людей, повинні «бити в набат» і казати, що це неможливо зробити і наголошувати, якщо росія це зробить – матиме конкретні наслідки.

Нагадаємо, російські окупанти на День Незалежності України готують самосуд над українськими військовими у Маріуполі. Провести судилище збираються на сцені місцевої філармонії, де вже встановили тюремні клітки.

У розвідці допускають, що росіяни можуть завдати по будівлі точкового ракетного удару, щоб звинуватити ЗСУ.

Тим часом Управління ООН з прав людини висловило «занепокоєння» щодо планів окупантів провести «суд» над українськими військовополоненими у Маріуполі. Такий процес може прирівнюватись до воєнного злочину.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: