У «Енергоатомі» завили, що через ситуацію на ЗАЕС ядерна катастрофа загрожує всій Європі

Читать на русском
Російська федерація може реалізувати свій план із перетворення Запорізької АЕС на військову базу ядерних терористів. Цьому сприяють активні дії представників Росатома.
фото: dw.com

«Енергоатом» закликає ООН, МАГАТЕ і всю світову спільноту вжити усіх можливих заходів для направлення безпекової місії на Запорізьку АЕС із подальшою її демілітаризацією та виведенням озброєних російських окупаційних військ зі станції й усієї прилеглої території.

Про це повідомляє прес-служба компанії.

«Енергоатом вчергове закликає ООН, МАГАТЕ і всю світову спільноту здійснити всі можливі заходи для направлення безпекової місії на Запорізьку АЕС із подальшою її демілітаризацією та виведенням озброєних російських військових зі станції й усієї прилеглої території, зокрема і з міста Енергодар. Тільки це зараз зможе гарантувати безпеку ЗАЕС і унеможливить глобальну ядерну та радіаційну катастрофу», - йдеться в повідомленні.

Зеленський прокоментував російські обстріли ЗАЕСЦе вже не просто тероризм, це загроза для всієї Європи та всього світу, росія повинна отримати у відповідь санкції проти своєї атомної галузі

Як зазначає компанія, російська федерація може реалізувати свій план із перетворення Запорізької АЕС на військову базу ядерних терористів. Цьому сприяють активні дії представників «Росатома», які перебувають на станції та координують програму з відрізання ЗАЕС від енергосистеми України за допомогою артилерійських обстрілів всіх ліній зв’язку АЕС.

«Ситуацію значно ускладнює розміщення загарбниками своєї військової техніки зі зброєю та вибухівкою в машинних залах енергоблоків №1 та №2, що є фактичним мінуванням енергоблоків з двома ядерними реакторами найбільшої в Європі атомної електростанції. Невдовзі це все з високою ймовірністю може призвести до ядерної та радіаційної катастрофи, наслідки якої відчує не тільки Україна, а й вся Європа», - резюмували в «Енергоатомі».

Нагадаємо, що 5 серпня російські війська обстріляли окупований ними ж Енергодар. У більшості районів міста було зафіксовано відсутність світла, водопостачання та Інтернету. Три снаряди впали на території ЗАЕС.

У МЗС України рішуче засудили дії росіян на території захопленої ними Запорізької АЕС.

Напередодні стало відомо, що один блок Запорізької АЕС відключений через пошкодження ліній електропередач.

У суботу, 6 серпня, «Енергоатом» повідомив, що на ЗАЕС є ризик викиду радіації через пошкодження станції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: