Петиція про заборону в'їзду для росіян на півстоліття: експерт оцінив ініціативу

Читать на русском
Геннадій Дубовкандидат юридичних наук

Росіянам де-факто заборонений в’їзд в Україну, адже наші дипломатичні установи не працюють на території рф та не можуть видавати візи, тож реальних змін у поточну ситуацію петиція про заборону в’їзду росіян на територію України на наступні 50 років не внесе.

Таку думку в коментарі «Слово і діло» висловив адвокат Геннадій Дубов.

На думку експерта, ініціатива заборонити в’їзд росіянам на півстоліття є суто емоційною.

«На сьогодні Україна не має дипломатичних відносин із рф, крім цього для громадян цієї країни запроваджено візовий режим. Враховуючи, що наші дипломатичні установи на їхній території не здійснюють діяльність, процедура отримання візи є де-факто забороною на в'їзд», – пояснив Дубов.

Адвокат зауважив, що виходячи з цього, реальних змін в поточну ситуацію підтримання подібної ініціативи не внесе.

Нагадаємо, петиція про заборону в’їзду росіян на територію України на наступні 50 років набрала понад 25 тисяч голосів українців на сайті президента. Тепер на неї має відреагувати президент Володимир Зеленський.

Як відомо, Україна розірвала дипломатичні відносини з російською федерацією 24 лютого – після початку повномасштабного вторгнення.

Кабінет міністрів України 17 червня ухвалив рішення про припинення дії угоди з рф про безвізовий режим, який діяв із 1997 року.

З 1 липня Україна запровадила візовий режим для громадян росії. Отримати візи можна у восьми російських містах, а також у дипломатичних представництвах України у третіх країнах.

За даними «Слово і діло», зазвичай, відповідь отримують менше 1% петицій, зареєстрованих на сайті президента. Більшість із них – не набирають потрібної кількості голосів, а ті, що набирають, залишаються без позитивного рішення чи-то взагалі без відповідної реакції глави держави.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: