САП скерувала до суду справу одеського бізнесмена Альперіна

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку склали і скерували до суду обвинувальний акт стосовно шести осіб, одним з яких є відомий одеській бізнесмен.
Вадим Альперін

Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерувала до суду кримінальне провадження за обвинуваченням одеського бізнесмена Вадима Альперіна в створенні та очоленні злочинної організації, яка займалася махінаціями на митниці.

Про це повідомляє прес-служба САП.

«Прокурорами САП за матеріалами досудового розслідування НАБУ скеровано до суду обвинувальний акт стосовно 6 осіб, корупційні діяння яких у 2016-2017 роках під час розмитнення товарів, імпортованих в Україну, завдали державі збитків на суму понад 60 млн грн», – інформує прокуратура.

Як стверджує САП, обвинувальний акт склали стосовно організатора корупційної схеми Альперіна, а також виконувача обов'язків керівника Київської міської митниці Державної фіскальної служби України Сергія Тупальського, колишнього директора департаменту адміністрування митних платежів ДФС Аліни Скомарової (раніше Данченко) та трьох підприємців, задіяних у схемі. Їх обвинувачують у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 364 КК України. У прокуратурі не назвали прізвищ обвинувачених, однак, за інформацією «Слово і діло», йдеться саме про цих осіб.

На сьогодні обвинувальний стосовно вказаних осіб скеровано до Вищого антикорупційного суду для розгляду по суті. Разом з тим, досудове розслідування стосовно інших п'яти інших учасників цієї злочинної схеми ще триває.

Як відомо, суд взяв Альперіна під варту із заставою в 70 млн грн. Пізніше він вніс цю суму і вийшов із СІЗО під обов'язки. Щоправда пізніше порушив один із них, не здавши на зберігання ізраїльський паспорт, який дозволяв виїзд за кордон. Тому апеляційна палата ВАКС стягнула на користь держави 35 млн грн і збільшила його заставу до 76,6 млн грн. Пізніше суд знову поклав на Альперіна обов'язки.

Нагадаємо, за версією слідства, Альперін створив і очолив злочинну організацію, яка займалася ввезенням до України товарів за заниженою митною вартістю. Як встановили у НАБУ, фірми з орбіти Альперіна імпортували товари за підробленими документами (інвойсами), які робили в офісі одеського бізнесмена в бізнес-центрі «Сонячний» в Одесі. У митних деклараціях компанії вказували занижену вартість товарів.

Після чого митники відмовляли в цих деклараціях, оскільки вартість була вказана неправдива. Пізніше митники з порушеннями коригували вартість ввезених товарів, що ставало підставою для скасування таких дій фірмами через суд. Внаслідок цих дій товари ввозили до України за заниженою митною вартістю, а фірмам повертали фінансові гарантії, які вони перераховували митникам для ввезення товару. За даними слідства, митники отримували від 80 до 200 доларів за контейнер з тканинами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: